от avanabil » 07 Мар 2008, 12:40
Твърде често се случва така, сякаш се движим в омагьосан кръг. Животът застива в едни и същи отегчителни действия, когато не се случва нищо страшно, но това привидно безпроблемие потапя човека в духовен унес и той дори няма силите и желанието да се замисли, че е станал играчка в ръцете на съдбата.
Може и да е по-лошо: правим едни и същи грешки, случват ни се едни и същи неприятности и постепенно отчаянието завладява всички аспекти от живота ни. В резултат изпадаме в дълбока депресия, която може да ни подтикне дори към самоубийство.
В индуизма такива безизходици се определят като “кармични възли”.
Древните славяни са ги наричали “уроци” на Неволята, за която се е вярвало, че е богинята на лошата Съдба.
В православието въртенето в този порочен жизнен кръг се нарича “греховно вцепенение”.
Независимо от трактовката, смисълът е един и същ: затъване в едно полуживотинско и безпредметно съществуване.
За да се разкъса това пагубно вцепенение, трябва да се направи ритуал с 40 свещи – особено ефективен.
Преимущество на този обряд е, че в него може да се заложи практически всичко: молби за здраве, за успех, късмет, за реализация, за възстановяване на душевното равновесие, за духовен подем,за разгръщане на творческия потенциал и т. н. Може да се отправи въпрос за разрешението на проблемна ситуация. В разговора с Висшите сили се разрешава откровено да разкажите за всичко, което ви вълнува, измъчва, потиска, затормозява. Може да разкажете за съмненията и колебанията си относно нещо или някой – въобще, получава се нещо като “телефон на доверието”.
За ритуала:
Необходими са 40 свещи, които трябва да се закрепят неподвижно върху плоскост, поднос или алуминиево фолио.
Пред тях се слагат иконите на Исус, Богородица и Николай Чудотворец и вашата именна икона. Ако става въпрос за влошена здравословно състояние, тогава вместо иконата на Николай Чудотворец се слага икона на Св. Пантелеймон.
Именната икона е тази, чието име е посветено на светията, чието име носите. Ако има светии с еднакви имена, тогава се слага иконата на небесния покровител, чийто ден на честване е най-близо да вашата рожденна дата или до деня на кръщението ви.
Варианти: икона на светец, когото чувствате като особено близък, икона на Светата троица или икона на някой произволен светия.
След като това е изпълнено, свещите се запалват и по три пъти се произнасят молитвата “Отче наш”, молитва към Богородица, Свети Пантелеймон /или Николай Чудотворец/ и молитва към ангела-пазител: “Ангел мой, пазител и спасител, Запази ме от всяка болест и скръб, спасиме от видимите и невидими врагове. Закриляй ме в къщи и навън, закриляй ме винаги и навсякъде!”
Могат разибира се, да се използват и думи, извиращи от сърцето. Това се определя от вашето лично чувство.
По-нататък ритуалът продължава под формата на разговор, споделяне и пълно откровение с Висшите сили – със собствени думи, така, сякаш разговаряте със най-близък и доверен приятел.
Единственото условие е да не си позволявате при никакви обстоятелства да обиждате хората, които по някакъв начин са ви нагрубили, озлобили и наранили. При подобен вариант, е уместно да признаете чувството си на гняв и омраза, но като нещо, което вече е отминало.
Поговорете с всяка икона за вашата съдба, за всичко онова, което ви измъчва, тревожи, угнетява.
Споделете всеки ваш проблем и искрено се помолете за разрешение на неприятна или безизходна ситуация.
Целият този “разговор” трябва да продължи дотогава, докато свещите не изгорят напълно. Затова е желателно да се използват не особено големи свещи!
Когато свещите догорят изцяло, тогава фитилът се отстранява, а останалият восък се излива в метален съд и се разтапя, след което се излива в дълбок съд със студена вода.
Когато восъкът изстине, извадете получената форма и се опитайте да разгадаете символиката на фигурата, която е получена като отговор от Висшите сили.
Колкото и невероятно да ви се струва, обикновено символите се тълкуват максимално лесно, някак си на пръв поглед, дори и без да притежавате особено богата фантазия.
Всъщност тук се набляга не на това да оприличите на нещо конкретно получената фигура, което така или иначе ще се случи. По-важното в случая е, да разтълкувате възникналата асоциация.
Отговорът, при искрено изпълнен ритуал, ще изникне от само себе си в съзнанието. Веднага ще сте наясно какво да правите или обратно – какво не трябва да правите.
Случва се така, че восъчната отливка веднага, без всякакво съмнение предизвиква страх, неприязън, отхвърляне. Тогава трябва веднага да претопите восъка и отново да го излеете в студена вода, за да получите нов образ. НО: това се прави само веднъж. !!!
Ако и след второто претопяване, отново се получи изображение, предизвикващо негативни асоциации, тогава бързо го закопайте в земята с молбата това да не се случи никога.
Обикновено такъв изход е възможен, когато проблемът, който ви тревожи, е прекалено запуснат, предизвикал е огромен заряд от негативни емоции във вашата душа и за момента не може да бъде разрешен или изчистен. Така се получава и когато сте сбъркали толкова много и толкова силно, че божествените сили не са съгласни да ви помогнат веднага.
При такъв развой, ситуацията може да се повлияе от искрено вътрешно разкаяние, строг пост и молба за прошка. След това отново може да пристъпите към ритуала.
Втори вариант, за тези, които не споделят християнството:
Те ще пристъпят към изпълнение на подобни действия, но отговорът при тях ще се яви под формата на пророчески сън.
Ритуалът се изпълнява вечерно време /няма изрично уточнение за час/.
На разстояние 20 – 30 см. от лицето, на нивото на очите се поставя свещ /не църковна/, със силен пламък. Като наблюдавате пламъка, без да измествате погледа, произнасяте следното заклинание:
“Както чистият извор измива очите ми с небесна влага, така и пророческият дух, търсещ истината, да намери сила и да ме потопи в извора на небесната истина. И както ще се отворят очите ми, така да се озари и духът ми с разбиране”.
След ритуала е добре да вземете изчистваща вана и да измиете очите и лицето си с предварително приготвена вода от роса.
Понякога е трудно да се приготви такава вода, а зимно време се оказва дори невъзможно. Затова може да се използва обикновена чешмяна вода, която е замръзена поне за три денонощия, а след това разтопена.
Когато всичко това бъде направено, си легнете да спите, като преди съня се постарайте да визуализирате себе си, изкачващи се по стълба към небето.
Ако не успеете да заспите веднага, тогава започнете да повтаряте следното:
“ Лежа спокойно. Удобно ми е. Аз съм спокоен/спокойна, очаквам пророчески сън. Времето тече бавно. Моето тяло и моят дух се издига нагоре в небесата.”
Това не е заклинание, затова могат да се използват думи с прибилизително такъв смисъл. Важното е да се повтарят тихо, спокойно и убедително, така че да не загубите връзката, която ви осигурява общуване с Висшия свят.
Сънят, който ще се яви през нощта, ще е пророчески. Благодарение на него, ще може да намерите решение за ситуации, които преди са изглеждали нерешими, ще намерите отговор на интересуващи ви въпроси. В тази нощ това ще ви се отдаде с особена лекота, тъй като символиката на сънищата, ще е на много ниско ниво и посланието ще изглежда почти директно отправено.
Ако, когато се събудите, ви се стори, че сънят е “проспан” и в съзнанието ви не е останало нищо, то задължително получената информация ще се яви отново при вас в рамките на следващите три дни. Наистина има вероятност, да е малко по-завоалирана, но не дотолкова, че да ви попречи да я осмислите.
Както и във православния вариант, тук също е възможно да направите повторение, но само едно. До трети опит не трябва да се прибягва, защото домогването ви до Висшите сили по такъв настойчив начин, може да ги обърне срещу вас.