Доколкото си спомням, това се е правело предимно при строежа на някой важен мост.
Само дето темата малко ми навява на спамерска... както и да е, винаги ми е бил интересен този ритуал.
Доколкото съм чела в началото са вграждали живи хора (не липсват народни песни по случая), но явно после закона си е казал думата и вече не са могли така безнаказано да зазиждат бедните момичета да мрат бавно в някой мост. В такъв случай сянката се измервала тайно от собственика ѝ с конец, ако помня добре, или парче плат (???) и после той бива вграждан.
Самата практика навява куп идеи. Защо да се потиш с вампирски ритуали по цели нощи и да търсиш място, където да си необезпокояван, когато можеш просто да измериш нечия сянка тайно и да вградиш връвчицата в някое произведение на изкуството.... (нали рисувам и правя разни интересни скулптури от хартия, восък и разни попаднали парчета пластмаса - ако ги правя с магическа цел обикновено действат до около 2 часа повечето, но ако сложа и приготвянето им към два часа в транс, става повечко). Т.е. изключително лесно вграждане в предмет на нечия жизнена енергия.
После гледаме на вещерството с насмешка