Бих искал да ви попитам за името и повече информация за една религия/традиция/учение, което също е духовен път, но за което знам съвсем малко.
За тази традиция знам само няколко неща, които ще опиша по-надолу и се надявам те на вас да говорят повече, отколкото на мен.
Ето незаща, които успях да събера:
Буда можел да обработва по 10 000 мисли за едно мигване.
Някои хора могат да мислят по-бързо от други. А как да се научим да мислим и още по-бързо.
Как да обхванем и оценим правилно една ситуация за частица от секундата.
Човешкия мозък може да следи до 7-8 обекта едновременно.
Но как да се научим да следим 100 човека едновременно - аудиторията в неголяма зала.
Да следим всеки човек и то заедно с неговото поведение, емоции, мисли. Едновременно за всички.
Как може да следим сложна картина в нейната цялост. Например картина съставена от няколкостотин единични обекта.
Как може да водиш разговор в стая с други хора и да чуваш и осъзнаваш едновременно поне още 10 разговора около теб?
Ясно е, че проблема в бавното и ограничено мислене е в апарата за мислене. В съзнанието. И то не в това как точно се ползва съзнанието, а какво точно съзнание ползваме.
Като говорим за начина на мислене, ние се сещаме за схеми за мислене, а не за подмяна на самото съзнание, в което става мисленето. От схемите в главата не можем да усетим съзнанието си. Мебелировката скрива стаята.
А се казва, че човек може да избира измежду 8 съзнания, с които да мисли.
Горните неща са възможни за последователите на това учение.
Каква е конкретната ползва от него? Докато досега човек може да прави едно самонаблюдение или рефлексия за дадена ситуация, то с помощта на учението може за същото време да направи 100 такива неща. Значи, да се развива доста по-бързо.
Моля, ако се сещате нещо, да споделите повече информация, имена на носители на традицията, емблематична литература.