Животно на силата (шаманизъм)

Всяка друга магия, която не се вписва в останалите категории - Висша магия, Шаманизъм, Хрономагия, Древна Магия... всичко, за което се досетите. Тук можете да пишете за нови магически системи, вашите магически идеи.

Мнениеот Nemezius » 23 Юли 2008, 12:25

Очаквам да ги прочета- личния опит е това, което се търси по принцип, поне от мен.

П.П: И не, не съм "кастанедианец", а човек, който го е прочел достатъчно за да намери зрънцето в написаното.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот huskarl » 23 Юли 2008, 18:21

Въпросът е интересен. Но как да ти кажа - дълбоко съм убеден, че форумите не са място, което е подходящо за обсъждане на подобни неща.
Случайно попаднах на този форум покрай една търсачка, видях, че някои хора се изказват неподготвени по въпроси, от които имам известно понятие, и не се сдържах да се намеся... :wink: Май беше излишно. :wink:
Аватар
huskarl
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Nemezius » 24 Юли 2008, 05:54

за това има система за Лични Съобщения, за това има месинджъри, за това има пиене на бира на лафче...
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот Angakok » 30 Юли 2008, 22:35

Huskarl, защо се заяждаш с децата?!? Какъв ти е проблема? Да, така е - чели са нещичко, къде разбрали, очевидно повечето неща недоразбрали, но поне искат да разберат.

Виждам, че имаш доста информация за шаманизма и конкретно за т. нар. животно на силата, но вместо да я споделиш, започваш да им се присмиваш. Никой не се е родил научен, няма и откъде да разберат - затова не е зле ако знаеш нещо, да го кажеш. Е, разбира се, в допустимите за един форум граници.

Първият постинг засяга темата за намиране на Power animal с една техника, която се описва в книгата "Пътят на шамана"; в нея именно се отделя внимание и на "животното на силата".

Не искам да обсъждам Харнър и неговия core shamanism - всеки има право на избор. Да се върнем към животното на силата.

Всъщност става въпрос за т.нар. дух-покровител, който е познат практически във всички шамански култури. Същият се нарича "фамилиар" в европейското вещерство или ангел-пазител в християнството (един от многото древни остатъци в него).

Класическият начин за намираане на покровителя е т.нар. търсене на видения - продължаващ различно време пост на специално подбрано място.
Huskarl споменава за него - да очакваме ли, че ще каже и нещо повече? :wink: :mrgreen:
Аватар
Angakok

Мнениеот huskarl » 31 Юли 2008, 07:16

Може и да имаш право, Ангакок. :mrgreen:

Лично аз имам известен опит в тази практика, а и мои приятели също, но не съм слонен да споделям личен опит.
За това как се прави "вижън куест" има литература - дори има някои неща на български. :wink:

И за да се приучават младежите към четене, а не само в безполезно ровичкане из Нета, ще спомена две издадени в България книги, където това е описано. "Тайните пътеки на коренните американци" от Томас Майлс и един сборник - "Гласът на орела" бр. 2, където има добър материал за това кък се извършва търсенето на видение.
Аватар
huskarl
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Kaiowass » 12 Май 2009, 18:45

Никой май не спомена за танца на животното. Попринцип всички шамани танцуват танц, чиято основа е да наподобява движенията на съответното животно-покровител на шамана. По този начин чрез ритъма на тъпаните, чрез звука на дрънкалки (които са в ръцете на шамана, докато тъпана се бие от помощник) шаманът често изпада в транс (или шаманското състояние на съзнанието) и целта му е максимално да се слее с животното си. Така той укрепва връзката си с него, но също дава възможност на животното да усети нашета реалност, тъй както то ни помага когато правим пътувания в другите светове. Танците се правят често, за да може животното да усеща вниманието, както и реалността. Ако животното остане незадоволено от грижите на човека, то често го напуска, което води до редица проблеми. Със същата цел шаманите си имат и песен на животно, която пак цели неговото призоваване, често при нужда за помощ.
Това вече е друга тема, но все пак : Когато се случи животното да напусне тялото на шаман, обикновено се прави пътуване до Долния Свят с цел бързо да се намери ново животно, което да заеме мястото на старото. Обикновено се прави с помощта на друг шаман, който слиза долу и когато види дадено животно (животните с открити зъби се избягват) от повече от 4 ъгли (страни, начини), хваща животното в ръцете си, връща се по тунела и "издухва" новото животно в тялото на загубилия своето. После получият животно трябва да започне да танцува танца на животното си, за да му отблагодари за присъствието.
Kaiowass
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Black Wolf » 13 Май 2009, 10:29

Aik написа:По принцип всички шамани танцуват танц, чиято основа е да наподобява движенията на съответното животно-покровител на шамана.

Ами не е задължително всички да го правят. Както и да се танцуват често тези танци. Това е леко собствена интерпретация на проф. Харнър. :wink:
Наистина, това е един от методите, но не единствен и не непременно задължителен.

Със същата цел шаманите си имат и песен на животно, която пак цели неговото призоваване, често при нужда за помощ.

За това съм по-съгласен. В Сев. Америка по принцип "свещените хора" поддържат контакта с помощниците си при церемонииите на "свещените вързопи" (там се пеят определени песни за всеки покров във вързопа). А също песните се пеят при призоваване когато се лекува, търсят се хора, животни или предмети, когато се пророкува и пр.

В Сибир подобна роля играят целемониите по "хранене" на помощника, а в Южна Амерека... е там просто си се друсат. icon_flowerface
Шечичка... Там при контакта често пъти (но далеч не винаги!) роля играят "растенията на силата". :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Kaiowass » 14 Май 2009, 12:02

Ето песните в Сибир са доста по-различни :mrgreen: с тяхното "throat singing" :D
Иначе относно танци, смятам че по-голямата част при пътувания или иначе имат някакъв танц. Това си е типичен метод за изпадане в транс (или който както го нарича).
Kaiowass
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Black Wolf » 14 Май 2009, 16:50

Гърленото пеене е малко по-надолу, в Централна Азия. По принцип то няма връзка с шаманизма - това са си фолклорни песни. Верно, че тук идваха някакви хора, които го представиха като "шаманско пеене" и из Мражата се сращат такива твърдения, но... не е така. :wink:
То и касетите на Карлос Накаи вървят като "индианска шаманска музика", докато тя е... да кажем нещо като нашенската чалга. :mrgreen:

В Сибир песните са "малко" по-различни. Т.е. съвсем други.

Иначе в транс се докарват примерно и идиотите на рейв-партитата. :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот м Лъчезар » 14 Май 2009, 17:37

На живо не съм чувал нито гърлено пеене нито истинска шаманска песен но от записи по интернет предавани гърленото пеене има много по-голямо присъствие за мен (по-голяма сила) . Но шаманските песни често са се пеели по време на халюциногенни растения а тогава може да звучат по съвсем различен начин .
Адът е тук на земята
Аватар
м Лъчезар
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Black Wolf » 14 Май 2009, 21:04

Ако чуеш аяуаска-песните, или примерно веладите на Мария Сабина, доста ще се изненадаш. Това е лека, мелодична музика. Всъщност при всеки народ шаманските песнопения са специфични, т.е. има няколкостотин начина да се пеят "шамански" песни, тъй като има няколкостотин народа, при които е разпространен шаманизма. :wink:

Гърленото пеене, разпространено в Центр. Азия и Тибет наистина е въздействащо, но това са си обикновени народни песни, в които най-често се пее за продните красоти и други подобни неща (от типа на нашите "Горо ле, горо зелена...". :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот м Лъчезар » 15 Май 2009, 15:08

Аз съм ги слушал аяхуаска песните и са много въздействащи не отричам . Но гърленото пеене сред будистите да кажем ми въздейства повече а и от моите опити да го правя се усеща прекрасно и на практика .
Адът е тук на земята
Аватар
м Лъчезар
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот sanguinary » 21 Май 2009, 22:33

А къде могат да бъдат чути веладите на Сабина?
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 21 Май 2009, 22:55

Заради нея навремето се бях навил да пробвам едни гъбета :roll: Специално ги бяха донесли от мехико, на мен и един друг кретен :mrgreen: Май обаче... не са за всеки тия нещица :roll:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот м Лъчезар » 22 Май 2009, 10:20

До сега не съм видял магически гъби които да не са от българия . . . Иначе е спорем мен човек който не е ял магически гъби или не е пил аяхуаска или не е ял кактуси и т.н. не може да казва големи думи за шаманизма на практика .
Адът е тук на земята
Аватар
м Лъчезар
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Black Wolf » 22 Май 2009, 17:07

м Лъчезар написа:...Иначе е спорем мен човек който не е ял магически гъби или не е пил аяхуаска или не е ял кактуси и т.н. не може да казва големи думи за шаманизма на практика .

Това е наистина смешно... icon_eusa_clap
В такъв случай шаманите в поне 2/3 от културите, където има шамански традиции, нищо не разбират от шаманизъм, тъй като не употребяват такива неща. :mrgreen:
Употребата на т.нар. "растения на силата" е по-скоро изключение, отколкото повсеместна практика.
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 23 Май 2009, 19:48

:mrgreen:
В действителност, при повечето е силно утвърдено мнението, че шаман е човек, който рядко е на себе си, а Кастанеда е велика личност. И двете са еднакво верни глупости. Радвам се, че се научих да се смея на подобни твърдения, вместо да се дразня.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот м Лъчезар » 25 Май 2009, 06:35

Black wolf изброй доста от тези култури защото мога да ти дам примери за всяка една точка от света дека има шаманизъм в най-чист вид .
Адът е тук на земята
Аватар
м Лъчезар
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Black Wolf » 25 Май 2009, 07:09

Нямаш проблем.
Цяла Сев. Америка, по-голямата част от Сибир (там се употребява мухомор от чукотските шамани), Средна и Центр. Азия, Южна Азия (шаманите в Индонезия, Индокитай и Австралия не употребяват такива неща).
В Централна и Южна Америка употребата на ентеогени също не е повсеместна. Прим при шаманските култури на юг от Гран Чако (а това е половината Юж. Америка), не се използват такива средства.

Има различни места по света, където шаманите използват ентеогени, но това са отделни изолирани традиции. По-масово е при някои култури в Центр. Америка и Амазонската област.
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот м Лъчезар » 26 Май 2009, 18:17

На различна информация сме попаднали . За индианските шамани поне където и да съм чел винаги са присъствали тези вещества които са в основата на практиките . Но като си чел едно а аз друго няма как да разберем кой прав кой крив .
Адът е тук на земята
Аватар
м Лъчезар
MagicGateBg Наблюдател

ПредишнаСледваща

Назад към Магия

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор