религия и магия

Всеки, който за първи път се сблъсква с Oкултното знание и Mагическите практики, да пише само в тази част на форума!

Модератор: Cath

Назад към За Начинаещи

Мнениеот grimind » 17 Ное 2007, 11:06

Здравейте ! За мен магията е нещо изкючително интересно и от скоро започнах да се занимавам. За сега само чета по форуми и разни статии из нет-а и медитирам (или поне се опитвам). Останах с впечатлението (може и да греша - не казвам че разбирам нещо от магия, но иамам желание да се уча), че много ритуали и въобще учения (ако това е правилната дума) са свързани с различни божества. Аз не вярвам че има божества, вярвам във вътрешната сила на човека, мисля че всеки може да гради собствената си съдба. И вече да премина към въпроса : Религията и магията свързани ли са ? или да питам по друг начин : Трябва ли да вярвам в няаква по висша сила (например Бог) различна от силата на волята на човек, за да мога да
се занимавам с магия ?

П.С. Може би въпроса ми е глупав, но се надявам да получа някакъв отговор.
Аватар
grimind

Мнениеот B-L-O-T » 17 Ное 2007, 12:26

На човек му е трудно да повярва в нещо за което само е чел . Не е нужно да го правиш . След време сам ще ги видиш . Няма нужда да се насилчваш . А до това какво "трябва" не мога да отговоря .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Cath » 17 Ное 2007, 20:00

нека все пак отговорим конкретно:

религията е вярата в някакви по-висши същества, които по определен начин имат някаква власт над живота.

магията е по-скоро вярата в собствената сила, която би могла да промени хода на събитията.

следователно въпросът дали "трябва" да вярваш в някакъв бог, за да практикуваш магия, става излишен.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот grimind » 20 Ное 2007, 16:10

Благодаря Ви за отговорите. Помогнаха ми да разбера това, за което питах и сега като чета пак въпросите си (особено втория) виждам, че са били неточни. Отново БЛАГОДАРЯ :)
Аватар
grimind

Мнениеот damnameneus » 20 Ное 2007, 19:12

Ако мога да си позволя мнение бих казал, че тъй като магията е преди религията, то тя я предпоставя. С това имам предвид следното, магията признава съществуването на божествен /над възприятията ни/ свят и най -вече това ме ние благодарение на познания и вътрешната си връзка с този свят може да му влияем. С това моментално се дава отговор, магията и религията са две различни неща, но вярата в магията предпоставя вярата като цяло, а дали вярвате в сила във вас или над или под вас, това е все едно. Дали трябва да вярваш в някакво божество за да практикуваш магия може да бъде излишен, но щом практикуваш магия и вярваш в нея, това означава че приемаш съществуването на сили които са извън нашите нормални възприятия, което също обуславя само по себе си и самата вяра.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот dark_master » 15 Яну 2008, 10:51

ако мога да те оспоря ,че магията и религията са свързани . Древните са вярвали са вярвали в природата и са обозначава ли с различни божестева. Например в Уика се вярва в богинята която е сътворила света, всички религии дори магията има божества angel12.gif
+ Светлина, Сияние, Сътворние +
Аватар
dark_master

Мнениеот Endival » 26 Мар 2008, 22:14

а против християнството ли са магиите заштото е казано нямаи други богове освен мен 4е вапроса ми е ше се расарди ли бог ако се занимавам с това ?
Аватар
Endival
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот mandragorko » 26 Мар 2008, 22:30

...Бог е живот и любов и ние сме частици от Него...животът често е наричан магия...вярата в силата,която ни дава любовта е достатъчна всеки да намери отговор за това,какво е грешно и какво е правилно...

Endival,ти ако си христянин,значи знаеш,какво е отношението на христянските принципи към употребата на магия...защо проявяваш интерес тогава....
Предай нататък....
Аватар
mandragorko
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nemezius » 27 Мар 2008, 07:48

mandragorko, аз съм християнин- дали ми пречи това, след като се познаваме? Според мен- не. Да не забравяме, че има светци, които са се занимавали/били са обучаване в изкуството на магията... Например: Една от най-силните защитни/изчистващи молитви е кум св. Киприян, който преди това е бил "Черен" магьосник
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот ilusia » 27 Мар 2008, 08:02

Endival написа:а против християнството ли са магиите заштото е казано нямаи други богове освен мен 4е вапроса ми е ше се расарди ли бог ако се занимавам с това ?

Основният ти проблем е, че и ти както повечето хора приемате Господа като образ, белобрад старец и какво ли още не. Бог е символ, той е всичко друго но не и личност.
Казано е "да нямаш други богове освен мене" много по-учени от мен са си позволили да се бъркат в знанията на Библията, за да си позволя и аз този лукс, но ти препоръчвам да гледаш на нея като на всичко друго но не и завет. Приеми я като урок по световна история на манипулацията.
Но ти препоръчвам да не си бъркаш мозъка с клечка за зъби, ако и настройката към магията ти е такава какъвто ти е правописа, можеш да ядосаш единствено Галина Дим :mrgreen:
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот zaek » 27 Мар 2008, 08:13

А да не говорим че по-голямата част от светците са притежавали сили които бихме могли да наречем магични.Аз също съм християнка и това не ми пречи.Все пак да не забравяме че християнската религия ако я разгледаме както трябва по доста неща копира древните религии.
Endival това което казваш е казано в Библията която все пак е писана от хора и се използва умело от великата църква за да манипулира масите.Бог не е Църквата.Бог е навсякъде
"Погледнете дървото и ще ме видите, повдигнете камъка и ще ме намерите".........
Аватар
zaek
MagicGateBg Приятел

Назад към За Начинаещи

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор