ЕДНА ФИЗИЧНА ИДЕЯ

Хаос манияците имат достатъчно място тук да си формират спокойно сферите на Хаоса, както намерят за добре...

Модератор: Nemezius

Мнениеот AryanSun » 19 Май 2006, 20:47

Разбирам какво имаш предвид,изучавал съм го в университета.
Касае се за Втория принцип на термодинамиката и биологичните
системи.

А той гласи:колкото повече една система е подредена,толкова е
по-малко вероятна.Т.е. ентропията е естественото състояние на
нещата.Ако една система бъде оставена без външен контрол,тя
се разпада.Когато това се случи,тя освобождава енергия.Обратно-
когато една система трябва да мине на по-висок порядък,тя приема
такава.

От тук се извежда едно много кофти заклю4ение:ако в една(биоло
гична) система трябва да съществува ред,то хаосът в околната среда
расте и обратно.За да ти е добре на теб,трябва навън нещата да са
зле и обратно-често пъти индивидът бива репресиран в името на
"общото благо".Причината за това е енергийният недостиг на плане
тата.От тук идват и явления като хишничество,борба за съществу
ване и другите закони на джунглата,които сме изучавали в часове
те по биология.

Възможно ли е да беше по-иначе?В своя научно-фантастичен роман
"Предизвикателството на Чоки"(но това се загатна още в първия му роман от тази серия -"Чоки"),Джон Уиндъм описва начин за прера
ботване на космична енергия по пътя на обединяване на 4те
фундаментални полета-ядрено,гравитационно,електромагнитно,сла
бо.Странно защо,обаче в романа бяха анти-полета:създадоха енер
гиен колектор на космичните лъчи и т.нар. мю-они.Построиха анти
гравитационни екрани и пр.И накрая новия енергоизто4ник беше
една пирамида.Най-странното беше,че ако нечие съзнание биваше
пленено вътре,това можеше да го погуби.Не знам каква беше идеята
на автора за това.И все пак,на планетата на Чоки използват именно
такива пирамиди-енергоизто4ници.Друг е въпроса,че на Земята
алчни хорица се опитаха да обсебят тези технологии за долни цели.

В Атлантида е имало такива енергоизто4ници,най-големият,Тауои е
причинил гибелта и,но пък е бил и основа на възхода й...
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот ChaoS » 20 Май 2006, 08:32

Хм...
Навремето в една от Мърфологиите бях прочел следният цитат:"Редът е просто преобладаващата форма на хаоса около нас."

Както и да е. това го вметнах, защото се сетих за него.
По темата.

Това, което вие описвате, особенно ти, Слънце, много ме натъжава. Тъй като вие току що по напълно теоритичен път доказахте, че е невъзможно да съществува утопия.
Което е кофти, защото всяка идеализирана мечта е късче утопия...

Но. Ето ви една идейка за допълнителен размисъл.
Двойнственост, а какво щеше да стане, ако ролите бяха азменени? Ако именно ЖИВАТА материя бе хаос, а неживата-ред. Защото, трябва да признаеш, че всъщност е що годе така. Тъй като неживата си има структура и закон по които действа.
реките винаги текат надолу.
Топлият въздух винаги се издига нагоре.

Докато една маймуна може и да скочи по лианата, а може и да слезе и да се качи отново, след кратък преход по земя.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот AryanSun » 20 Май 2006, 09:01

ChaoS написа:Хм...

Това, което вие описвате, особенно ти, Слънце, много ме натъжава. Тъй като вие току що по напълно теоритичен път доказахте, че е невъзможно да съществува утопия.
Което е кофти, защото всяка идеализирана мечта е късче утопия...

Напротив...това доказва несъстоятелността на философски уче
ния като материализма.Ако всичко беше материя,а тя по принцип
е обречена да се разпада,защо има еволюция?

Ако не съществуваха по-финни измерения,по-финни светове,
които да стоят зад материята и де факто да я поддържат цяла,
щеше ли светът да оцелее и дори да се развива?
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот ChaoS » 20 Май 2006, 09:29

Да, но всичко щеше да е коренно различно.
Все пак материята е обречена не само да се разпада, но и да се създава.

Но тъй като този конкретен свят в който ние живеем не е устроен по този начин, това няма значение за нас, нали?

А за материализма си прав.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот yavou » 23 Юли 2006, 06:17

Организацията е само в ума ни, навън хаоса си е същия.
Това което наричаш организация или уреденост е модела, в който знаем кое за какво служи, и тъй като не можем да възприемем всичко останало не реагираме подобаващо и често-често настъпва хаос. :P
Борим се не с хаоса, а със себе си. 8) (както винаги де :wink: )
Аватар
yavou
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Nox » 23 Юли 2006, 21:36

Вашия хаос, порядък, енергия от незнам си какъв разряд и всичките ви там изказвания, са само и единствено модели с които работи ума ви.
Чрез тези модели можете да възприемате и манупулирате Мултиверсума, но самите те си остават илюзьорни... правете каквото искате на арената на Анон...
Ноксифър
Аватар
Nox
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ChaoS » 23 Юли 2006, 22:23

"Нашият" "хаос, порядък, енергия от незнам си какъв разряд"...
ХАХА!

Драги Нокс... Кажи ми- как да намериш думи за чувство, което не буди думи за теб? Като го описваш по близост, нали?
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nox » 24 Юли 2006, 21:24

Като не си разбрал изобщо какво искам да кажа, що пишеш бе?
Опитвам се да ви обясня, че тези теории, които развивате са начини да възприемате (и ако сте достатъчно умни да манипулирате) света. Чел ли си какво казва Кастанеда за вътрешния диалог - че той определя света (или постижимата ти реалност, както щеш го разбирай)...
И тази теория за хаос какво общо има с хаос магията?!?!
хаос магията е подход към магическите практики...
тази теория може да се ползва като модел...

Не разбрах за какви чувства ми говориш... но хаоса за който вие говорите, реда за който вие говорите са само представи в главите ви, ако щете играйте си да ги описвате колкото си щете
Аватар
Nox
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ChaoS » 25 Юли 2006, 08:26

Ето за трова иде рече.
Хаоса за който говоря и реда за който говоря е чувство.
Едно на ръка.

Второ на ръка, напротив- тъкмо тук си му е мястото на този диалогичен размисъл и никъде другаде.
Защото магическите практики от своя страна са подход към възприятието и живота и към възприемането на живота.
Всеки магьосник всъщност просто търси отговори. Понякога задава въпроси без отговор, а понякога търси отговори без въпрос.(Като в конкретния случай - бел. авт.)

И... един въпрос- А нима твоите собствени възприятия не са илюзорни? Не мога да разбера защо изключваш себе си от числото на тези, които използват илюзията за да "видят" истински свят, сякаш си над тези неща? Защото това става просто друга илюзия.

Да, тези модели СА илюзорни. Но и самия свят е една илюзия и точно това ни позволява да твърдим, че нашите модели са съшо толкова реални, колкото и всичко останало.
Защото всъщност такова нещо като "абсолют" и "абсолютна реалност" просто... няма.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mell » 25 Юли 2006, 18:58

Добре де... какво правим тогава ?
Все на нещо светът ти трябва да се крепи
/не говоря за светът по принцип, а за моят си свят/ ...
ако всичко е илюзия, какъв е смисъла...
Защо трябва да се боря за каквото и да било...
Защо да полагам усилия да уча, работя
или създавам семейство,
като всички сме част от една материя,
която според вас, дори не е реалност...
Съвсем съм объркана, и не се заяждам,
просто се чудя.
Започвам да мисля, за реалността, може би всеки
му се случва да изживее живота си /като период/
в реалност, която за него си е съвсем реална. И да мисли, че това е илюзия...само би го затруднило.
Оп съвсем се обърках, мислех да не го поствам, но ще го направя, защото някой някъде може да разбере и да отговори
Mell

Мнениеот ChaoS » 26 Юли 2006, 07:21

Мила Мел, светът се клрепи на теб самата.
виждаш ли...
Той за теб самата е толкова реален, колкото си го направиш.
Но той си е твой, защото никой друг не го вижда по абсолютно същия начин, по който го виждаш и ти.

Преди време обяснявах в едно форумче на едно хлапе защо всички ние, които пишем там, сме просто плод на неговото въображение.
Може би и на теб ще ти е от полза.

Ти не виждаш този, който пише. ти виждаш само текст и си вадиш изводите от този текст. Дори и да си видяла който и да било от този форм, пак- за теб той/тя е всъщност представата ти за него/нея. Следователно ние притежаваме своите възгледи за нещата и ги определяме через тях-> чрез въображението си-> чрез една удивително истинска илюзия.

Но и самият свят е илюзорен не за друго, а защото светът за да бъде стабилен тябва да може да бъде всичко. И като такова, той е и не е илюзия.
За нас не е.
Но за някое по-висше създание- кой знае.
Може пък наистина всички да сме пеперуди, които сънуват, нали?

Тоест, мила Мел, както ти самата каза- "в реалност, която за него си е съвсем реална." Да. Но не винаги това е реалността на другите. И никой няма право да твърди, че неговата реалност е истинскаа реалност. Защото истинска реалност няма. Истинска реалност е съвкупността от всички реалности и светове.

... Май не успях да го обясня като хората. Но как ме мързи да започвам отново от нулата този пост... Не е истина.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Fire_And_Steel » 26 Юли 2006, 12:20

Естественото състояние на неживата материя е хаосът- това е така, защото това равнище на съществуване е с най-нисък енергиен разход.От друга страна пък живата материя по естествен път изразходва невероятно количество енергия за да подрежда нещата и да ги поставя в някакъв ред.Тоест се оказва, че тук влиза в сила третият принцип- всяко действие си има противодействие.Интересното е ,че те са зависими едно от друго.Ако живата материя спре да съществува и спре опитите си да подрежда нещата, то тогава неживата материя ще премине в състояние на хаос.Добре,но в един момент тя ще спре да изразходва каквато и да била енергия,което значи,че веществото ще започне да се руши.А ако неживата материя спре опитите си да премине на ниво хаос ще стане обратния вариант.

Не съм съгласен. Няма такова понятие като мъртва материя. Материята си жива независимо какво си пишат учените и дали се озънава този факт или не. Духът пропива цялата материя и я изпълва като и пидава живот, който е двигател на еволюцията и кара материята да еволюира. По нататъшен коментар на теорията от моя страна би бил безмислен.

yavou написа:
Организацията е само в ума ни, навън хаоса си е същия.

Ако има нещо с което не съм съгласен в цялата философия на хаоса е точно този фрагмент, който се явява и нейна основа. Това, че не го осъзнаваме (или повечето хора не го озънват) не значи, че е така. Не мога да разбера какво общо има философията на хаоса и хаоса като движение в магията. Живея с мисълта, че хаос магията си е работа със слепите природни сили, но може да живея и в заблуда. :mrgreen:

Chaos написа:
И никой няма право да твърди, че неговата реалност е истинскаа реалност. Защото истинска реалност няма. Истинска реалност е съвкупността от всички реалности и светове.

Значи искаш да кажеш, че понятие като обективна истина не съществува, така ли? Или може би аз нещо не те разбирам правилно. Ако е така аз не съм на същото мнение. Защото след като твърдиш, че реалността може на всеки човек да си е различна, се предполага че и критериите за истината също, т.е. че истината не съществува като глобално понятие(например истина за живота, за смъртта и т.н.).

ChaoS написа:
Но и самият свят е илюзорен не за друго, а защото светът за да бъде стабилен тябва да може да бъде всичко. И като такова, той е и не е илюзия
.
Границата между илюзията и реалността е времето!
Аватар
Fire_And_Steel
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Mell » 26 Юли 2006, 19:06

Мили ChaoS:)
Благодаря за труда, които си положил да
ми отговориш...Ти си си добричък...Ок :) Това
не е реалността, а представата ми за теб.:)
До тук съм склонна да разбирам...
Съгласна съм и с това, че хората с които се общува
в Интернет, до голяма степен за мен не са реални...
Но те са си реални в техния си живот...
Както и аз в моят си...забрави за това,
моят живот да се крепи на мен си...
Аз чаша бира не мога да закрепя от бара до масата...
Та по въпросът за материята и реалността, мисля че в даден
период на съществуването си, сме си съвсем материални и реални.
И също, като Fire_And_Steel си мисля, че няма начин да съществува мъртва материя. А и честно да кажа, не мога да си представя
хаосът. Освен, като сбор от безмислени за мен понятия
от рода на "Пълното е празно", "Всичкото е нищо" и е такива неща
А имам и усещането, че някъде извън нас съществува
един твърде добре обмислен ред
Mell

Мнениеот ChaoS » 26 Юли 2006, 20:28

Ред не съществува според мен.
Както пишеше в една мърфология:"Редът е просто преобладаващата форма на хаоса около нас".

А за "живата" и "мъртвата" материя...
Всичко в тази реалност е енергия. Да, материята също.
Толкова за сега, че нямам врем,е.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nox » 26 Юли 2006, 21:29

Mell написа:Добре де... какво правим тогава ?
Все на нещо светът ти трябва да се крепи
/не говоря за светът по принцип, а за моят си свят/ ...
ако всичко е илюзия, какъв е смисъла...
Защо трябва да се боря за каквото и да било...
Защо да полагам усилия да уча, работя
или създавам семейство,
като всички сме част от една материя,
която според вас, дори не е реалност...
Съвсем съм объркана, и не се заяждам,
просто се чудя.
Започвам да мисля, за реалността, може би всеки
му се случва да изживее живота си /като период/
в реалност, която за него си е съвсем реална. И да мисли, че това е илюзия...само би го затруднило.
Оп съвсем се обърках, мислех да не го поствам, но ще го направя, защото някой някъде може да разбере и да отговори

Такам, искам и аз да се изкажа, въпреки, че това се обърна в офтопик... ма и модовете не са придирчиви...
Пак не ме разбрахте.
Моделите са илюзорни, но резултатите от тях са напълно реални. В хаос магията имаш свободата селективно да използваш различни модели, за да постигаш резултат.

Колкото до това на какво се крепи света - ще кажа следното.
Света се крепи на каквото искаш. Обикновено всеки търси смисъла да падне отгоре, да е наложен отвън. - Това са глупости!
Смисъла сам го намираш/залагаш в каквото искаш. Ако имаше предварително определен смисъл нямаше да има смисъл! Щеше да караш в предварително зададени релси, като обикновените хора.
Аватар
Nox
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот AZA » 12 Авг 2006, 04:30

ChaoS написа:Следователно ние притежаваме своите възгледи за нещата и ги определяме через тях-> чрез въображението си-> чрез една удивително истинска илюзия.

Тва ми напомни за частта от ТО , когато всъщност разбират , че не е клоун а .. НЕЩО .. не ми се търси за да намера цитат.

Мел , не се опитвай да разбереш хаоса .. усети го ;)
П.П. Нокс ;) модераторите не са придирчиви , защото е дебат ;) а и сме в ХаоС .. нима очакваш ред тук ;))) ( шегичка )
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Kotentseto » 22 Авг 2006, 13:31

Заинтригува ме въпросът за лилавото...
И аз твърде често си го задавам. А и всъщност вярвам в съществуването на паралелните светове... т.е. че в различните ситуации е възможен различен изход, случващото се не е единствено възможно. Но това не е ли дълбоко философско обсъждане за личното самоусещане? Не съм веща в хаос магията, та не разбирам връзката й със собственото схващане за реалност...
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Следваща

Назад към Хаос магия

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор