от ilusia » 23 Окт 2006, 15:50
Светлините и фалша на бурният, неспиращ своят ход дори за секунда град , преминаваха покрай мен , сякаш кола минаваше покрай пътен знак.
И не поглеждах стоповете на рояка коли скупчили се окото светофара , като нощтни пеперудки около лампа.
Не виждах просяците , жално скимтящи до някоя отдавна подпалена кофа за боклук ...
Не виждах кучетата , озверели от агонята на безцелното си същестуване.
Приличат ли на хората.... Все търсещи , все жадуващи за отговори , на архевъпросите...
Вдъхващи и отнемащи живот на своите мечти и копнежи. Заричащи се , че от утре няма да са това което са...
Заклеимявайки любовта като мит , приемащи студенината като изкуството на оцеляване. Подритващи куцото кученце... или дори по-лошо , съжелявайки го. Съжелявайки оная безумна сган имаща неблагоразумието да се нарече "човешка"
Ала не забелязвах аз всичко това. То бе някак далечно от обзелата ме апатия. Летях и прелитах над къщи и дворчета , над безумните , претъпкани панелни блокчета , над кучетата ридаещи в нощта за парчето хляб , което преди секунда бездомникът до кофата им е отнел , за да нахрани с него стенещата си душа.
И вяртърът усетил това мое състояние на апатично достоинство , ме погали нежно ала мразовито по румените ми бузки и сякаш ми прошепна в ухото , да сляза на земята.
Сякаш ме покани на влас. Ала условите бе , да стъпя на тази земя.... " Защо" попитах го негодуващо аз ...
" за да ти ударят и другата бузка , сладка моя"
Ех.. това ли било... ма нека удрят. От удари не се боя , от битки и рани , кървящи или гноясали - страх нямам.
Свикнах аз с тях...
Ама защо свикваме с неща , които не харесваме, тутакси се запитах. Нима светът... ама какъв свят , дявол го взел. Светът сме ние... ние - това е светът.
Нима сме го забравили.....
Запалих цигара - поредният вреден мой навик. ЕХ навици мой вредни , безвредни.. как ви обичам.
Брей... че аз и да обичам мога... О , Чудо на чудесата...
А ввятърът пак поде своите брътвежи " защо сладка моя , зорлем се правиш на нещо "
" Ъ" не разбиращо измрънках аз... Тоз пък ся кво го прихваща... И той недоволен от особата ми. Ех да бе единственият...
" слагаш се в рамки , определяш какво можеш и какво не , тълкуваш чувствата и желанията си , гледаш виждащо.... и все си в определенията на думите... бъди неуловима "
Тоя пък. Сега иска съвсем да ме затрие.... Какво пък на него направих. Че нали бъда ли такава.. съвсем сама ще си остана....
" Ветре мили.... Че нали хората това искат - да им поднесеш на тепсия , нещо което инак не биха разбрали.... че нали ако не се вписам в норми , не бъда с бар код на челото си , за да може все някои да ме разчете , щях да си умра без време.... Виж ме за Бога... "
" Нима ти е нужно"
Верно бе ,фраснах се аз по челото. Нима ми бе нужно.... МИ разбира се - че кой няма нужди ?
НО наистина.... защо са ми такива нужди ?
" аз съм просто човек"
" сладурано , отново изказа велика глупост. Какво е това "просто" , че кой е просто човек... Да си човек.. е най-не простата работа на тоя свят"
" ЪъъЪЪъ " зацепих . Често ми се случва " да бе , верно е . Ама нещата не са толкова прости . Абе като цяло нищо не е толкова тъпо колкото изглежда"
" хахаха.. ей... Детенце , забава си ти за Боговете , казвали ли сме ти го.... Като вземеш да вършиш дивотии си подхвърляме " ей я тая дивата пак пристига"... "
Браво бе... тия за палячо ли ме имат...що ли...
" браво бе... а вие тая дивата що я създадохте такава ... дива "
" е как що бе , нали и ние трябва да се гаврим с някого...."
Деликатно повъртях очи ... сякаш му казвах , че всичко наоколо е гаврааааааа.
" о , не сладка дивотио такава.... Те сами се изгавриха със себе си - има разлика. Виж го онзи там" и той посочи с едно разлюляващо се клонче бездомникът ръфащ парчето хляб. " Някога човека си имаше всичко - дом , кола , семейство ... всичко си му бе наред. Забогатя тоя мити сладур и потъпка всички ценности , които някога бе създал и възпитал у себе си "
Леле колко прозаично - си помислих. Сценарии за нискотиражен филм...
" онзи там " И едно есенно листо хвръкна към едно скимтящо кученце. " тоя беше маг."
Квоууууууу.... е те такова животно нема. Мгьосници ли - ха... моляти се .
" Мдам бе чадо , право ти думам , слушай деда си . Маг беше ти казвам. И то велик. Ма един ден реши да изпробва величието си... и както често се случа величието му... го.....ахъм , ай още си малка. Автоцензура"
" е квоя ся , скръсих ръце на ф" Ух да имаше къде да го погледна... така се чувствах съвсем като луда... Сама си говоря.
" аз забава на боговете... ъ "
" Е ся не се ласкай прекалено... не си само ти. Ама другите им трябва време да го осъзнаят"
ЕЕ голяма утеха ми подхвърли тоя...
" абе.. вие за тъпи ли ни имате ? " Взех да нервнича ... кво си въобразяват " Не бе , сериозно те питам.... Мислите , че тия коли дето караме , че тия пари..." сепнах се. Кви ги говоря... СЯкаш само аз го разбирах тва. Хахаха. Колко ли пъти са им го казвали... за душата и материялизма... ПАк се прозрях за велика. ууу , че съм нагла.
" Найш кво.... може ли да ми доставиш едно... велико изживяване моляте... моля... моляяяяяяя"
И заподскачах аз , и затропах с краче... " ама може ли "
" я се стегни с тоя инфантилизъм. АЙ казвай"
" искам да ви тегля една майна... на всичките... ама после... няма да стана на куче нали"
" хахаха , че то по-голяма кучка от тебе не се е раждала бе душата"
" ей го и тоз... е ти туко що ме рамкира бе пич...кучка съм била. Ангел нещеш ли да бъда"
" не бе... бъди си все такава. Да има с кои да се.... гавриме "
" ем тва го приемам като позволение...."
Ех каква красива благословия им теглих аз на тия Богове. Чак ми стана густо от вътре... ГОлям кеф си е.
Реших вече да се прибирам. Доспа ми се , пък и майчето вече сигурно е вдигнала джабалата....
" мараба Бабоу" подсвирнах аз на една наконтена лелка , стремяща се да прилича на 20 годишна девойка. Видимо опаричена и обезпечена от богатият си любовник.. и смотаният си съпруг. " на ти 5 лв , да си купиш една усмивка"
Подхвърлих и аз някоя парица... Парицата я чукна леко по главицата и падна в паничката на една просякиня.
Просякинята се усмихна широко и искрено...
Ей... 5 лв - усмивката...Евтино ги дават
Малко ще нагарчам с цвят на кръв