от ultramarin » 02 Дек 2009, 14:08
НЕ, не, Либра е права за душата...
В тази тема аз и Либра говорим за Духа като за вечната искра, а за Душата като за посредника между Духа и Тялото. И е вурно, че душата се променя от разни там промени на името, но не и от дрехите, защото се засяга въпроса за това "каква се усеща", а не каква Е. А аз във въпросите си изпуснах нарочно Душата и питах НАРОЧНО именно за Духа, защото Душата се променя от всякакви въздействия, и от Дух-овни и от Телес-ни. Сега едни възприемат душата като вечна, други не - но Духа за почти всички е вечната частица в нас. Така че грешка няма - написах именно това което исках да напиша! Но всъщност въпросите ми подтикват към нещо друго, за което говори Немезиус:
Нещата от света, било то дрехи, та чак до имена, само ПРИВНАСЯТ чужда енергия в нас, докато личните усилия, породени от ВОЛЯТА, извираща отвътре, могат да променят Духа. Тоест че външните влияния само се наслояват, но единствено ние самите може да направим нещо за да се променим.
В този смисъл, душата е различна за всеки живот, щото имаме ново тяло и трябва нов адаптиран посредник за него. Но това наистина е извън темата. А това за което говорех беше дали ще се променим ако си сменим името - КАТЕГОРИЧНО НЕ! Просто защото въздействието от непроменения Дух ще възстанови привичната структура на Душата каквото и въздействие ОТВЪН да прилагаме, ще се поражда еднакво по сила и обпатно по посока въздействие ОТВЪТРЕ, и нищичко няма да се получи в резултат. Истината е да РАБОТИМ над себе си - както с медитация, така и със здраво бачкаторство! Трудът краси човека, именно защото трансформира... Това за което говорех в първия пост в който зададох "въпросите" беше именно идеята за разликата между вътрешно и външно...