ЗАЩО?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот damnameneus » 09 Окт 2005, 17:51

ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ВСИЧКИ КОИТО ВЗИМАТ УЧАСТИЕ В ТОЗИ ФОРУМ, НЯМА ЛИ БЪЛГАРИ ИЗМЕЖДУ НАС И ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПИТАМЕ ЗА РУНИ И ЗА ТАКИВА ЧУЖДИ НЕЩА, НА НАЧАЛНАТА СТРАНИЦА СМЕ СИ СЛОЖИЛИ ЕДИН СТОУНХЕНДЖ - НЕ ЧИ ИМАМ НЕЩО ПРОТИВ НЕГО - НО ЗАЩО НЕ СИ СЛОЖИМ ПЕРПЕРИКОН ИЛИ ХРАМЪТ НА ОРФЕЙ В ТАТУЛ, ПОНЕ ДА Е НЕЩО НАШЕНСКО.

ОСТАВЯМ ВИ ТОЗИ ВЪПРОС ЗА РАЗМИСЪЛ И ЩЕ СЕ РАДВАМ НА МНЕНИЯ....
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Melina » 09 Окт 2005, 19:29

Може би остатък от прераждане... :wink:
Може би не на всички им изглежда чуждо...
Въпрос на гледна точка и вътрешно усещане :)
Аватар
Melina
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Melina » 09 Окт 2005, 19:35

Общо взето, какво значение има дали на началната страница е Стоун Хендж или НДК ? (шегувам се за последното) Важна е обмяната на информация, опит (бил той лош или добър), съвети :)
Иначе поздравления за патриотизма! icon_occasion
Аватар
Melina
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот damnameneus » 09 Окт 2005, 22:08

благодаря за поздравленията, но идеята ми е друга! Принципно всички от възраждащите се така да се каже тайни науки се стремят да запазят и да възродят корените си, а ние едва ли не гледаме да възпремем всичко чуждо и да пренебрегнем нашето всее дно ни е срам ли незнам - много ни се вижда смислено да следваме руни и да призоваваме демони от някакви западни гримуари, но е много смешно и примитивно да познаваме билките и баенетата, да знаем какво са самодивите и какви обреди има свързани с тях или с други подобни неща..

Аз смятам, че като живеещи в тази страна следва да сме верни на нейните традиции, като няма нищо лошо да ги обогатяваме с тези на другите народи - били те келти или индианци ако искате, но да си плюем на нашето и вместо да открием смисъла на вечния живот и древния обред в кукерските игри да си обсъждаме какво е всъщност руническа гимнастика и подобни неща, поне според мен е обидно спрямо предците ни..
Ще се радвам ако има повече хора, които няма да ги е срам да кажат че са българи, ще се радвам, ако има повече магьосници, които ще искат да знаят каква е нашата магия, които няма да считат за примитивни методите ни, а ще видят все още живата връзка с Майката с природата в тях. В нашите обреди хора има много по-живи неща отколкото в 99% процента от западните, но за съжаление ние ги оставяме да умират, а с това оставяме да умре и част от нас...
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Nac » 09 Окт 2005, 23:36

...
Последна промяна Nac на 05 Фев 2007, 20:00, променена общо 1 път
Аватар
Nac
MagicGateBg Приятел

Мнениеот damnameneus » 09 Окт 2005, 23:45

България уважаеми от окултна точка е страшно интересна, а тези някакви тракийски храмове...ами не искам да пиша повече защото ми става мъчно ...
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот till_it_sleeps » 10 Окт 2005, 01:37

поздравления за темата!
наистина така като се позамисля ние българите сме подробно запознати с какви ли не митологии, а за нашата почти нищо не знаем. не знам къде е причината-дали липсата на достатъчно исторически източници или липсата на интерес по света и у нас към българските и славянските богове.
признавам си, че и моите знания за тях се простират само до имената им и горе-долу до аспектите, с които са ги олицетворявали.
много би ми било интересно да науча нещо повече, по-специално за Тангра, така че ако ти се намира някакво инфо, може и да го постнеш :wink:
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Nac » 10 Окт 2005, 08:37

И на мен не ми е много весело,но хайде да не оставяме нещата без обяснение.
Изключвам системата на българския фолклор с ритуали и баяния,за които няма спор че са уникални и изключителни в окултен аспект.

Но общо взето като направим разлика,искаш да ми кажеш че Стоунхендж или дори пирамидите,не са по-интересни от древнотракииската култура и пр.
Сега веднага някой ще каже "уважавай родното"
Не,аз уважавам онова което е утвърдено,а в България не мога да кажа че съм видял нещо добро.
Аватар
Nac
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Melina » 10 Окт 2005, 09:16

:) Мога да започна с "Вликото преселение на народите" .

Представлява поредица от варварски миграциии нашествия осъществявани предимно от прииждащите от Азия тюркски племена. Варварските вълни от Азия раздвижили и европейското население - германски племена, славяни, които под напора на прииждащите нашественици на свой ред оказвали натиск върху териториите на Източната и Западната Римска империя.

По своята същност и последици "Великото преселение на народите" е един гигантски исторически катаклизъм, които из основи променя стария свят, изграден върху принципите на робовладението, античните ценности и доминирането на една вселенска цивилизация, а именно - римската.

Нашествията на остготи, келти, хуни и авари довели до значими промени на балканите. Настъпили съществени социално - икономически, културни, демографски и етнически проблеми, които като цяло били неблагоприятни за развитието и просперитета на местното население - илири, гърци, романизирани и гърцизирани траки. Така очератанта картина показва, че съществували обективни предпоставки за заселването и успешното колонизиране на Балканския полуостров от раздвижилата се в следствие на "Великото преселение на народите" славянска етническа маса. От друга страна, в хода на завоеванието в славянското общество настъпват съществени и всестранни промени, най - важните от които били появата на значително имуществено неравенство, утвърдилата се социално - икономическа диференциация, което имало за резултат разпадането на родово - общинните отношения и възникванена потребност от държава. Дощлите от втората половина на VIIв. прабългари се намирали на сходен стадий в своето обществено - икономическо разввитие, което било предпоставка за създаването на обща държава през 680-81г.

Славяните са най - многобройния компонент на българската народност и държава. Те принадлежат към етнолингвистичната група на индоевропейските народи, която се формирала през 4 хил. пр. Хр. на една обширна територия от Средна Европа до Източна Мала Азия. През 1 - вото хил. пр. Хр. се обособила и групата на славяните, като част от индоевропейската общност. Тяхната прародина е територията между реките Висла и Одер на запад, на север - Балтийско море, на юг - Карпатите, а на изток и североизто - междуречието на Горен Днестър и р. Буг.

Славяните били предимно земеделци и водели уседнал начин на живот. Имали оскъдно оръжие, но при контакта им с Византия усвоили в значителна степен византийското военно изкуство.
Духовната култура на славяните се предопределяла от тяхната езическа религия, която се характеризирала с политеизъм. Главният им бог бил богът на мълнията Перун. Други почитани божества били богът на стадата и подземния свят Волос, богът на плодородието Дажбог, богът на огъня и занаятите Сварог, богинята на красотата, брака и любовта Лада и др.

Религиозните вярвания на славяните били тясно свързани с начина им на живот. Славяните вярвали в съществуването на свръх естествени същества, надарени с човешки образ, които могли да влияят върху плодородието и съдбата на хората. Това били т. нар. вили, самодиви и русалки. Те обитавали реки и непроходими гори. Може би затова славяните не строели храмове, а разполагали култовите си средища на открито, под вековни дървета и водоизточници. Почитани били природните сили и небесните явления. Разпространени били идолопоклонничеството и фетишизма (вярата в магическата сила на някои предмети). За да умилостивят боговете и да си усигурят здраве и успех във войните, славяните извършвали жертвопринушения.

Силно развита била вярата в задгробния живот. С нея били свързани и погребалните ритуали. Обичайният начин на погребване бил чрез трупоизгаряне и полагане на праха и обгорелите кости в керамичен съд. Този обичай може би е свързан с вярата в пречистващата сила на огъня. В славянските некрополи, наред с урната с праха на починалия били поставяни храни и дребни вещи. Племенните вождове били погребвани с богат погребален инвентар. Погребенията на славяните били съпровождани с особени ритуали. Един от тях бил т. нар. тризна - своеобразно военно състезание. Над гроба на починалия било устройвано и угощение, наречено страва.

Славянското заселване е свързано с етнически промени. В продължение близо на един век (средатана VI - ср. на VIIв.), славяните заели почти целия Балкански полуостров. В резултат от нашествието им, част от завареното местно население - гърци, романизирани е елинизирани траки, илири, било избито, а друга част от него се претопила, влизайки в състава на българската народност.

другият основен етнически компонент, който участва в съдаването на българската държава са прабългарите. Има различни мнения относно техния произход. Повечето български историци приемат в един по - общ план произхода на българите. Според тях, те произхождат от алтайска или тюрко - алтайска езикова и етническа общност, в която влизат още хуни, хазари, печенеги, узи, кумани.

(Тук ще ви спестя много не съвсем сигурни факти относно прародината на прабългарите)

Земеделието прониквало бавно в стопанския живот на прабългарите и играело спомагателна роля, подобно на лова и рибилова. Те познавали главно онези занаяти, които били свързани с изработването на оръжие и предмети за ежедневния бит.

Прабългарите се отличавали от славяните и в религиозните си вярвания. Те били монотеисти, като почитали едно върховно божество - Тангра, създателят на земята и небето ( на тюркски името му означава "небе"). Характерно за религията на тюркските племена, в това число и на българите, била вярата в наличието на една необикновена свръхестествена сила, наречена "оренда" , която не представлявала никакво определено божество. Тя имала свойстовто да обитава всички осезаеми предмети и да преминава от един чивек в друг или от предмет в човек и обратно. От най - голяма такава сила били обладани кръвта, мечът, човешката глава, конската опашка. Със свръхестествени сили са могли да бъдат изпълнени времето, отделни дни и часове. И при славяни и при прабългари били разпространени жертвоприношенията, като при българите в редки и много яважни за племето случаи са могли да бъдат и човешки. При прабългарите бил разпространен тотеизма. Те вярвали, че отделни родове в номадското племе и някои животни са произлезли от общ прародител. Поради това почитали като свещенни животни кучето, вълка, коня, заека, мишката и др. , които считали за тотеми на рода. Основен погребален ритуал бил трупозаравянето с ориентация север - юг. Номадското племе имало и календар, в основата на който стоял 12 годишен луннен цикъл, всяка година от който носела названието на почитаното от тях животно.

И т. н. , и т. н. ... друг път ще разкажа и за траките.

Освен за добиване на обща култура ( и то наистина много обща) с всичко това исках всъщност да кажа, че от преселването на народите се е получило смесване на култура, обичаи, религии, занаяти, навици и най - вече кръв :) Така че всеки би могъл да открие себе си във всяка една "чужда" религия, вярване и обичай...Без да броим по - късната поява на християнстовото...което пък отрича вярата в други богове...
Общо взето всеки сам избира в какво да вярва. Всеки има свое усещане къде са корените му.
Така или иначе силите съществуват, нека кой както иска да ги разбира и използва. :)

P. S. Надявам се внимателно.
Аватар
Melina
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот mert » 10 Окт 2005, 09:38

Има две малки инересни книги на Кръстю Мутафчиев ~Праотците~ том първи и втори.
Тези от вас които проявяват интерес могат да седнат да ги прочетатрако вече не са ги чели.
Аватар
mert
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот till_it_sleeps » 10 Окт 2005, 16:35

Мелина, благодаря ти за мнението. но на мен идеята ми беше ако може някой да добави нещо извън това, което го пише в учебниците по история.
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Melina » 10 Окт 2005, 17:28

:) Това знам и споделям знания :) Ще пиша повече, когато го науча. Ако някой знае ще ми бъде интересно да науча нови (стари) неща :)))
Аватар
Melina
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ChaoS » 11 Окт 2005, 07:38

Някой по-горе каза, че нашите обреди и т.н. измират... Прав е.
Дамнаменеус, нашите жреци на времето са били едни от най-способните, редом с египетските и всички останали. Проблема е, че със загубата на Тангризма, измират и жреците и тяхното познание. Почти не ползваме Български техники не защото такива няма, а защото не можем да ги намерим. Разбираш ли... Докато чъжбинските магически щколи са се развивали, нашата е била почти цялостно унищожена с идването на християнството. И когато сме започнали да я възраждаме, вече сме разполагали почти само с вносни знания.
Иначе българите продължаваме да сме една от нациите с най-голям потенциал и най-добри умения. Все пак една ОГРОМНА част от основните световни ((природни))енергийни центрове се намира тук, на наша територия.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот damnameneus » 11 Окт 2005, 08:18

Хаос, наистина съм приятно изненадан от мнението ти. Това е точно така, но само искам да допълня някои неща. вярно е че западните школи са ес развивали, но те не са се развивали сами, тях са ги развивали хората в тях, но тези хора са били доста по-умни и са знаели, че едно местно нещо работи много по добреи че чуждото може да работи само ако се промени в съответствие с излъчването на земята. Смятам, че тези които се занимават достатъчно отдавна с магия ще ме разберат. Само искам да вметна, че не само тангризмът е бил. И славяни и прабългари идват в едни земи, които са имали доста високо развита култура - хора, навсякъде по света се възхищават на тракийските съкровища и на разкопките ни, гърци и турци правят милиони от няколко камъка, а ние буквално ги затрупваме с боклук и търсим чуждото. Нак каза за пирамидите - ами Нак да ти кажа аз съм бил в Египет и см виждал пирамидите, те са възхитително нещо и величествено, но иди в тракийския храм в Старосел или в Татул, мога да ти кажа, че тази древна магия, която е там е не по-малко значима, с тази разлика, че това е нещо наше, не е на келти, египтяни или някакви други. Не мога да убедя никой да уважава първо нашите традиции и след това всчко останало, именно затова отворих темата за Българска традиционна магия. Всички четат много книги, защо тогава никой не споменава да е прочел един български труд, който е уникален - книгата се казва "Баяния и магии" и е на Иваничка Тодорова-Пиргова, хора това е книга на една фолклористка, научен сътрудник, не някаква западна измислица, вижте казвам ви това, защото не може да се водите българи и магьосници и незнам си какви магове, занимаващи се с висша магия, а да не знаете едно баене, не може преде да можеш да ходиш да тръгнеш да тичаш. Сигурно много от нещата ви хващатн и се получават, но не в това е въпроса. потърсете тази книга, потърсете и останали и нека се опитаме да направим една наша школа, защо ние да се учим от другите, а не те от нас. Мисля, че българинът е доста комплексиран, но не смятам, че в областта на магията трябва да се смятаме за по-долу. Ако икономически сме по-зле, това далеч не означава, че щом нашите предци са ползвали камък от кръстопът, а не незнам си какъв изумруд те са били по-долу или по - низши от западните си колег Напротив с прости неща да направиш това, което онези са постигали с дълги церемонии и незнам си какви неща, това е истинското и природното.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Nac » 11 Окт 2005, 14:35

Точно за тази книга на Пиргова фиксирах......удивително е колко много полезни неща е събрала.Преди време успях да я открия много трудно....защото почти никъде я няма,но определено си струва.

И все пак,като се замисля.....на една силна психична атака неможе да се тръгне да се противодейства с баене,предполагам че ще сте съгласни с това.Което ме навежда на мисълта че някои неща си върят с други.А против едно "стандартно" урочасване българската традиция е чудесна.
Аватар
Nac
MagicGateBg Приятел

Мнениеот damnameneus » 11 Окт 2005, 14:54

Съгласен съм, че на психична атака не може да ес противодейства с баене за уроки, но не съм съгласен, че не може да се противодейства с баене. Има типове баенета, които вярвай ми могат доста неща, даже и психична атака, зависи ти какво разбераш под това няма да им се опре.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Arian Star » 11 Окт 2005, 15:43

Здравейте и от мен! Действително засягате
тема, която е доста интересна и болезнена.
По принцип напоследък ние българите,
забравяме не само корените си, но и
собственото си достойнство и ценности.
Забравяме собствените си традиции и
търсим чуждите и това е жалко. А за
окултната традиция в България, вие
сигурно сте чували за това, което е
казала баба Ванга и че по нашите земи се
намира ключа към доста тайни и дори към
загубената Атлантида! Бях чела в едно интервю с
нейната племенница, която разказва удивителни неща
свързани с една древна карта, която оказва пътя към скрито
познание относно този континент! За съжаление, не мога да
ви кажа от къде я бях чела, но излезе и книга от племенницата
на баба Ванга, която все още не съм прочела, но смятам да си я
купя!
Това го споменавам, относно това че по българските земи
няма нищо интересно в окултен план! Ха! :) icon_flowerface
Аватар
Arian Star
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Persa » 12 Окт 2005, 08:18

Книгата се казва "Ванга от рода на прокълнатите", в нея се говори за карта, която води до изчезналия кивот, който пък е скрит близо до (Мадарския) конник. Мястото край мадарския конник е още едно енергийно и значимо място в нашите земи.
И добре би било да се заемем да съберем и опазим знанието по нашите земи, за да не съжаляваме един ден......
Чуждите практики са известни, не защото са "по-силни", а именно защото са "по-известни". А няма нещо по-силно от родното, с което всеки може да борави с лекота и не му се налага да прави усилия, за да запомни сложен ритуал. Вземете например поливането на вода. Баба ми винаги ми поливаше вода преди важно събитие, "за да ми върви". Не е ли това магия, която е част от ежедневието ни?
Аз не съм против чуждоземните практики, не съм и против изучаването и разпространяването им, но нека не губим родното....
Защото... прави са старите хора, като казват, че камъка си тежи на мастото...
За съжаление най-добре оценяваме родното, когато се отдалечим от него. Нека не сбъдваме поговорката "не знаеш какво имаш, докато не го загубиш"....
Аватар
Persa
MagicGateBg Приятел

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор