Нещо за руните

Темата сама подсказва за себе си за какво ще иде реч. Силата на Руните, тайната на Один, това е което ще намерите в тази част на Форума.

Модератор: EliKarim

Мнениеот EliKarim » 08 Дек 2006, 18:29

Как така ти е трудно да кажеш какво си правил с Футарк? Препограмиране на предмети? А как са програмирани? Дай риуал... не разбирам. какъв брой букви ползваш?

Обясни ми какво разбираш под драстично тълкуване и кои традиции имаш в предвид? Съществуват около 1000 рунически текстове, повечето от които съставени от символи, в стил Elder Futhark. Това е най-известната и може да се каже най-употребяваната азбука в сравнителния паганизъм и бих казала в практическата магия. няма кой знае колко запазени гримуари с информация за Футарк. Затова искам да знам какви източници ползваш? Но ако знаеш тези букви произхождат от Зеландия и Дания, мисля че датирана от 900-таг.сл. Хр.

Моля ако ти е възможно да поместиш тук буквите за които казваш че са "Андред". Аз не разполагам с такива и ще ми е интересно да ги видя. До колкото знам Андред е келтско божество?

Еврейската азбука е много силна. Къде видя тази таблиза - аналог между иврит и футарк?
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот wolf_kohen » 09 Дек 2006, 08:24

Трудно ми е да кажа, защото много трябва да пиша, все едно да трябва да кажеш какви заклинания правиш или какви магии правиш итн...

Препрограмиране на предмети, например: Приятел вижда гледа астрално към стаята ми и вижда кутия като ракла и снимка в нея която ми пречи. Такава кутия има, тя не е моя. Отварям я и виждам малка иконка, сканирам я с таро и виждам проблем, нещо е вложено в нея, което работи против мен - няма да кажа какво точно...

Следва отваряне на рунически кръг с меч, на който са изобразени и осветени руните ХАГАЛАЗ и АЛАГИИЗ. С него 3 пъти удрям по иконката, като убивам това което е заложено в нея, (тя е поставена на пентакъла ми - това е важно!) След това влагам в нея ново съдържание - препрограмирам я така, че да работи за мен - в това не съм замесен само аз... и я връщам обратно в кутийката. Сканирам с таро и показва че всичко е ОК.

За руните както и за всеки древен шрифт, както и за таро, може да се намерят ред тълкувания, но те спазват ОТНОСИТЕЛНО СХОДНА СХЕМА.

Аз съм ползвал като инфо за руните "Кенет Медоуз - Силата на Руните" и доста неща от нета.

Ето линка за сравнението между ФУТАРК АЛЕФ-БЕТ. Както и още много инфо за руните.

Тези на андред са свързани с пълнолунието, селена и за това се чертаят на пълнолуние задължително. Не знам много за тях не съм ги ползвал, както казах един приятел ми каза за тях, той работи предимно с тях.
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот wolf_kohen » 09 Дек 2006, 08:26

Опа забравих линка :?

Ето го
http://www.sunnyway.com/runes/tarot.html
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 09 Дек 2006, 11:59

wolf_kohen написа:Трудно ми е да кажа, защото много трябва да пиша, все едно да трябва да кажеш какви заклинания правиш или какви магии правиш итн....

Точно за това попитах, но е лично решение дали да споделиш ритуалите си или да ги запазиш за себе си.

wolf_kohen написа:Препрограмиране на предмети, например: Приятел вижда гледа астрално към стаята ми и вижда кутия като ракла и снимка в нея която ми пречи. Такава кутия има, тя не е моя. Отварям я и виждам малка иконка, сканирам я с таро и виждам проблем, нещо е вложено в нея, което работи против мен - няма да кажа какво точно....

Нищо не разбрах. Защо ти пречи въпросната снимка, ..икона на светия ли?Коя светия? Сканиране с Таро? Как става това? В какво се изразява препрограмирането...за снимката ли говориш или...?

wolf_kohen написа:Следва отваряне на рунически кръг с меч, на който са изобразени и осветени руните ХАГАЛАЗ и АЛАГИИЗ. С него 3 пъти удрям по иконката, като убивам това което е заложено в нея, (тя е поставена на пентакъла ми - това е важно!) След това влагам в нея ново съдържание - препрограмирам я така, че да работи за мен - в това не съм замесен само аз... и я връщам обратно в кутийката. Сканирам с таро и показва че всичко е ОК..

Рунически кръг??? Кръг изписан с руни или...? Убиваш това което е заложено в иконата??? Ако например е на Св. Георги удряш три пъти и убиваш какво??? И пак сканиране...обясни го?

wolf_kohen написа:За руните както и за всеки древен шрифт, както и за таро, може да се намерят ред тълкувания, но те спазват ОТНОСИТЕЛНО СХОДНА СХЕМА..

Относително сходна схема в тълкуването? Я обясни? Таро не е шрифт и няма връзка с руни (освен еврейските букви естествено)???[b]

wolf_kohen написа:Ето линка за сравнението между ФУТАРК АЛЕФ-БЕТ. Както и още много инфо за руните..

[b]Виждам че не си наясно и лесно можеш да объркаш четящите тук. В този линк няма никаква съпоставка между иврит и футарк, още повече пък за футарк и алеф бет!!!! Не искам да звуча поучително, но нещо не си наясно и ти е нужно четиво, което да ти обясни разликите. Значи няма азбука Алеф Бет. Това са първите букви от еврейската азбука, както първите от арабската са "Елиф" и "Бе", както в гръцката са "Алфа" и "Бета" или в старобългарската "Азъ"...и т.н... Сега, в таблицата от този линк, който си дал просто има представен оракул с карти и руни. Но това са руните на Один. Те са 24 на брой и една празна(чиста руна). Картите Таро съответстват на всяка буква от ивирт и носят определон значение, но в таблицата еврейски букви не видях. Това че си видял в текста да пише някъде Futhark не означава че има такава съпоставка. Още повече че руните в таблицата са с келтски произход, а Futhark и особено най-разпространения вариянт Elder Futhark са датска разновидност. Независимо от факта, че начина на подреждане на буквите е фиксиран, фактическия им вид не е точно установен. А по отношение на приликите - ДА има. Прилики между Футарк, и руните на Одини дори с етруската руническа азбука. Но еврейското писмо е корено различно. Впрочем смята се, че в основата на руническите скандинавски азбуки лежи точно един етруски вариянт от 29 символа.

wolf_kohen написа:Тези на андред са свързани с пълнолунието, селена и за това се чертаят на пълнолуние задължително. Не знам много за тях не съм ги ползвал, както казах един приятел ми каза за тях, той работи предимно с тях.

За съжаление не се сещам за такава азбука наречена "Андред". Поинтересувай се или покани своя приятел да напише нещо за това или да покаже буквите. Може да бъде нов източник на информация....
Защо се чертаят при пълнолуние и каква е връзката им с Луната?
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот FireSun's Viking » 09 Дек 2006, 12:31

Еми мисля, че станаха прекалено лични нещата. Аз небих искал да си разкрия ритуалите, ако той иска нека ги каже....
Чератаят се по време на пълна луна, защото Андред е лунна богиня.
И те се активират от пълната луна. Виж книгата "Вещици от бъдещето"....
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 09 Дек 2006, 18:38

Ето ги и руните сеа ги намерих....
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот wolf_kohen » 09 Дек 2006, 18:52

Значи, не убивам нищо заложено по default в иконката, а нещо което е вторично заложено в нея от човек!

Алеф Бет знам какво е! Използвам го като метафора все едно А Б В ако говоря за БГ азбуката. Аз не харесах много съпоставката в линка, но ти ме помоли да го дам и го написах... Всяка една от големите аркани в ТАРО, отговаря на една от Еврейските консонанти, съпоставката е именно в това, може би не го казах ясно в предишния си пост... Едва ли ортодоксалния Юдаизъм би се съгласил с това... Но за мен нещата стоят по този начин, това е по скоро направено от Златна Зора, а тя не е традиция, която виси във въздуха.

За футарк знам няколко традиции, Кенет Медоуз дори ги съпоставя със знаци открити при индиянците... Иначе ти ясно каза няколко теории за произхода на руните, но както и при други такива, нещата не са абсолютно доказани, е за това може да се говори много.

А за ритуала, не искам да кажа много защото темата е малко болезнена за мен, поне за сега... И има неща, които искам да си останат лични. Казах само основните неща в него. Ако не е разбрано сори... Въобще не исках да го помествам, а само загатнах за нещо правено с руни. Не че е проблем да споделям ритуали, но това не ми се вижда толкова интересно... поне за тази тема.

А общо за темета, просто исках да кажа нещо общо за руните, не да прявя научна разработка по темата :-)

Другия път ще поместя знаците на АНДРЕД, трябва да ги кача в нета, там ги няма...
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот wolf_kohen » 09 Дек 2006, 18:54

А той викинга вече сложил таблицата, аз точно тази щях да качвам...
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 10 Дек 2006, 17:17

От прочетеното до тук разбирам, че нещата съвсем не са ви ясни. Начинът на изразяване сведен до минимум…Съветвам те да не използваш в речника си думи, чийто значение незнаеш точно, в опит да бъдеш по-красноречив или по-изтъкнат. Критиката ми е по-скоро не упрек, а съвет, тъй като в противен случай форумът ще се пълни с безрасъдни коментарчета без внесен умисъл в тях…
Така.. Значи незнам в историята да има датирана азбука която се казва “Андред”. Тук или аз не съм наясно с появата на тази азбука, защото не съм всезнаеща, или просто вие сте изровили някаква компилация на сбор от символи от различни азбуки…. В многото магьоснически книги които съм изчела, не съм срещала името Андред като писменост, а като келтско божество. В Южна Англия има гора ANDRED или ANDREDSWALD сега по- известна като ANDERIDA или PEVENSEY - към DORSET.
ANDRASTE е името на богиня войн по време на римско-келстката религия.
Възможно е аз да губя нишката, затова е добре да напишете източника на тази азбука и повече за работата с нея. Съдейки по съвета на FireSun's Viking, да погледна книгата на Валиенте нещата ми се поизбистрят.
Лично на мен тази азбука ми прилича на изкуствено създадена напълно новаторска азбука, която досущ взаимства създадената “Лунна азбука” на Д-р Уилиям. Тази писменост е за слепци и е компилация от латински и други букви….Те могат да бъдат прочетени чрез докосване, тоест азбуката на луната е по-лесна за учене браилово писмо

Ще ви покажа още една такава съвсем нова азбука, създанена в наше време и изглеждаща също толкова привлекателна както и останалите буки. Това е така наречената THOORSHA. THOORSHA е азбука създадена за англочетци, от Матю Хоуай през юни 2006. Азбуката е основана на ръкописи като кирилица, латински език и арменски език.

Ако тази азбука се знае от петима души и съответствията на буквите в зависимост на говориия език, то всеки от тези петима души ще могат да си комуникират с нея(съответно на английски). Та мисля че показаната азбука Андред е точно такъв вариянт.

Но все пак очаквам да кажете повече. Ако не искате да представите пълен ритуал, то поне дайте насока или подразбиране...
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот wolf_kohen » 10 Дек 2006, 18:12

Начинът на изразяване сведен до минимум…Съветвам те да не използваш в речника си думи, чийто значение незнаеш точно, в опит да бъдеш по-красноречив или по-изтъкнат.

Начин на изразяване сведен до минимум... това правя да! Не съм добър в ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ детайлно изразяване... А кои точно думи използвах дето не им знам точно значението? Иначе мерси за съвета "по-красноречив или изтъкнат", за красноречив да...?... може би малко преекспонирам на моменти с това... А за нещата че не са ни ясни може би си права за руните на АНДРЕД. Но както казах "Един приятел, ми каза за тях", но не ги познавам добре, нито съм работил с тях! Знам само че се чертаят на пълнолуние и черпят сила от луната. А за ФУТАРК се амбицирам все повече да напиша един изчерпателен пост!!! Традиции, теории, съпоставки... ще отделя 3 - 4 дни, като за една курсова работа :-) А може би е добра идея да сложа и един файл, който направих преди 4 години. Той е СтароЕврейска граматика.

Междувременно сега ще кача файла, само да видя как се прикачва. Но в друг пост, че тука все пак става дума за руни а не за Алеф, Бет, Гимел, Далет итн...

Ето го и поста за Иврит
http://www.magicgatebg.com/forum/viewto ... highlight=
Последна промяна wolf_kohen на 11 Дек 2006, 14:59, променена общо 2 пъти
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот wolf_kohen » 11 Дек 2006, 14:52

Постнах три неща за руните, които хвърлят светлина върху техния произход и от части за значението им. Има и таблица проследяваща етапите на развитие и метаморфоза на руническите знаци.

http://www.magicgatebg.com/forum/viewto ... 1913#21913

May the force be with you
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 14 Дек 2006, 11:17

За "староеврейската програма" мога да кажа само едно Супер icon_eusa_clap , тъй като това е много силна писменост във всяко едно отношение!
За футарк, не е нужно да изнасяш тим "курсова работа" :P Все пак това е форум и е добре да се дава точна и кратка информация за да не се оплитат четящите, а употребата на буквите в магията, според мен задължително трябва да мине първо през етап теория и след това към практиката!
Прегледах линковете, които си представил. Хубаво, но ти даваш общи сведения за различни писмености. Дано не смесваш всичко под общ знаменател - РУНИ! А в даден ритуал, дадено магическо течение има огромно значение каква буква ще се изписва и с каква цел. Гадаенето с руни става най-често с един вид, най-разпространения, най-познатия на всички, древната келтска система,чийто гадание има и на страниците на сайта magicgatebg, които Wizard e качил.
Прави ми впечатление смесването на Один с келтите, и отъждествяването на различните видове руни с общо название Futhark. Познат ни е най-много Главния Футарк от 24 символа(и един празен при гаданието). Има обаче няколко хиляди разновидности, а тази азбука която си представил е само една от тях.
Етруската руническа писменост е нещо ръзлично, въпреки огромната прилика. Виждам че учиш в университет и имаш интерес към буквите, което е супер. Би трябвало да знаеш тогава че етруския език не е класифициран като индоевропейски и няма аналогия с останалите европейски езици. Въпреки всичко са открити аналогии с дорийския. Съществува теория че тази азбука е разработена от финикийците, но тази хипотеза не е доказана, или поне аз не съм я срещала. Инъче финикийските букви визуално много приличат на Футарк...
Смятам обаче че най-старата писменост регистрирана на европейския континент е линеарното писмо.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот wolf_kohen » 15 Дек 2006, 14:51

Разбира се, че не слагам под един знаменател - РУНИ, всички писмености, които съм споменал! Не знам защо ме питаш това :-)

Ето още една сравнителна таблица, тук Руни няма, но е полезна, качвам я най-вече заради Финикийската азбука.
IEHVI ADONAI HEILII
Аватар
wolf_kohen
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 15 Дек 2006, 14:55

Иначе финикийските букви визуално много приличат на Футарк... - Ето това са пълни глупости!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 18 Дек 2006, 19:57

FireSun's Viking написа:Иначе финикийските букви визуално много приличат на Футарк... - Ето това са пълни глупости!!!

Нима?! А ти знаеш ли какво означава “визуална прилика”? Хубаво, че имаш свое мнение и още по-хубаво че се интересуваш…поне това е знак че ще научиш нещо, но…. тук си в грешка. Аргументирай се! Тоест, ако аз греша, то тогава ми кажи в какво и в кое видя "пълни глупости"?!
Говоря за визуална прилика тъй като всички букви са черти и резки, а в по-късен период на Футарк, когато има заобляне на буквата, тогава прилика има повече. Ако човек не е наясно коя азбука от кой период е и каква е, лесно ще ги оприличи. Много лесно. А и не само посочените, но и много други писмености от тези периоди. Както например приликите при брахми и многото подобни разновидности. Ако обаче ще търся прилики в еволюцията, в езиковите и писмени промени - тогава отново ще намеря такива, тъй като има! Финикийското писмо е основата, торс на дървото, а множество езици са клоните, сред които и Футарк. Нима това е глупост?!
Финикийската писменост е станала една от първите в историята системи на фонетическо писане. Освен че финикийците са писали върху камък, кожи, дърво….те са и едни от първите, които използват папирус. Тези древни ливанци са използвали системата на египетски йероглифии.
В еволюцията клинообразната финикийска азбука от 550 знака се заменя с фонетична азбука, основана на отличими звуци, състоейки се от 22 писма. За да стигне до нас, естествено тази азбука търпи изменения от гърците и римляните. Гърците заимствували от финикийците само звуковото писмо. Част от финикийската система е използвана и в Палестина от старите евреи. Няма да се впускам в други разклонявания към Етиопия, към арамейското писмо и т.н…Повечето западни семитски писания, се състоя от сричкови знаци, започващи със съгласна буква. Така е и при футарк, макар че говорим за друга епоха. Финикийският ръкопис е в основата на арабския, еврейския, латински, гръцки. При финикийците, както и повечето древни езици гласните са обикновено пропуснати в системата за писане.
И при FUTHARK в началото е така, а по-късно употребата на гласни се засилва. Въпреки че не отчетен точен брой букви, някои учени определят основия вариянт на FUTHARK като азбука от 24 букви, 18 съгласни букви и 6 гласни.
Заради приликата към средиземноморски скриптове, много е вероятно FUTHARK да е приспособена или от гръцката или от етруската азбука. И ето ти прилика свързана с еволюцията … Другото - най-ранните надписи на FUTHARK са изписвани от ляво на дясно което е отличителна черта на много старинният гръцки и етрусите... и т.н назад….чак до египет.
Няма да се впускам да вадя прилики и разлики между другите германски писмености…или азбуката на готите… и т.н Хвана ли нишката или и това са глупости за теб?!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот FireSun's Viking » 18 Дек 2006, 20:16

EliKarim написа:
FireSun's Viking написа:Иначе финикийските букви визуално много приличат на Футарк... - Ето това са пълни глупости!!!

Нима?! А ти знаеш ли какво означава “визуална прилика”? Хубаво, че имаш свое мнение и още по-хубаво че се интересуваш…поне това е знак че ще научиш нещо, но…. тук си в грешка. Аргументирай се! Тоест, ако аз греша, то тогава ми кажи в какво и в кое видя "пълни глупости"?!
Говоря за визуална прилика тъй като всички букви са черти и резки, а в по-късен период на Футарк, когато има заобляне на буквата, тогава прилика има повече. Ако човек не е наясно коя азбука от кой период е и каква е, лесно ще ги оприличи. Много лесно. А и не само посочените, но и много други писмености от тези периоди. Както например приликите при брахми и многото подобни разновидности. Ако обаче ще търся прилики в еволюцията, в езиковите и писмени промени - тогава отново ще намеря такива, тъй като има! Финикийското писмо е основата, торс на дървото, а множество езици са клоните, сред които и Футарк. Нима това е глупост?!
Финикийската писменост е станала една от първите в историята системи на фонетическо писане. Освен че финикийците са писали върху камък, кожи, дърво….те са и едни от първите, които използват папирус. Тези древни ливанци са използвали системата на египетски йероглифии.
В еволюцията клинообразната финикийска азбука от 550 знака се заменя с фонетична азбука, основана на отличими звуци, състоейки се от 22 писма. За да стигне до нас, естествено тази азбука търпи изменения от гърците и римляните. Гърците заимствували от финикийците само звуковото писмо. Част от финикийската система е използвана и в Палестина от старите евреи. Няма да се впускам в други разклонявания към Етиопия, към арамейското писмо и т.н…Повечето западни семитски писания, се състоя от сричкови знаци, започващи със съгласна буква. Така е и при футарк, макар че говорим за друга епоха. Финикийският ръкопис е в основата на арабския, еврейския, латински, гръцки. При финикийците, както и повечето древни езици гласните са обикновено пропуснати в системата за писане.
И при FUTHARK в началото е така, а по-късно употребата на гласни се засилва. Въпреки че не отчетен точен брой букви, някои учени определят основия вариянт на FUTHARK като азбука от 24 букви, 18 съгласни букви и 6 гласни.
Заради приликата към средиземноморски скриптове, много е вероятно FUTHARK да е приспособена или от гръцката или от етруската азбука. И ето ти прилика свързана с еволюцията … Другото - най-ранните надписи на FUTHARK са изписвани от ляво на дясно което е отличителна черта на много старинният гръцки и етрусите... и т.н назад….чак до египет.
Няма да се впускам да вадя прилики и разлики между другите германски писмености…или азбуката на готите… и т.н Хвана ли нишката или и това са глупости за теб?!

Недумай!!! Ето ти Elder FUTARK - http://mypage.direct.ca/d/darkrage/runes.html
Аз лично невиждам визуалната прилика!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 18 Дек 2006, 20:31

icon_eusa_clap Ами думам....защото има, а и не само визуална.. Отвори си очите и виж начина на изписване на буквите. Това твоето вече е на бялото черно. Това "не думай" аргумента ти ли е?! :) :) :) И не е нужно да ми показваш азбуката...имам доста писмености.... които най-вероятно като гледам, също ще са "глупости" за теб...безмислено е с теб да коментираме различните азбуки и писмености... Това е излишен флууд във форума. виждам че не си наясно. :wink:
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот AryanSun » 18 Дек 2006, 21:05

Честно казано и аз не виждам прилика.Финикийската има близост
в някои случаи с еврейската,както и гръцката,но с футарк наистина
не откривам.Ако греша,поправете ме:)).
Последна промяна AryanSun на 19 Дек 2006, 14:40, променена общо 1 път
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 18 Дек 2006, 21:13

EliKarim написа: icon_eusa_clap Ами думам....защото има, а и не само визуална.. Отвори си очите и виж начина на изписване на буквите. Това твоето вече е на бялото черно. Това "не думай" аргумента ти ли е?! :) :) :) И не е нужно да ми показваш азбуката...имам доста писмености.... които най-вероятно като гледам, също ще са "глупости" за теб...безмислено е с теб да коментираме различните азбуки и писмености... Това е излишен флууд във форума. виждам че не си наясно. :wink:

За да невидиш разликите - визуални между двете азбуки трябва или да си мнго сляп или много тъп!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 19 Дек 2006, 15:58

AryanSun написа:Честно казано и аз не виждам прилика.Финикийската има близост
в някои случаи с еврейската,както и гръцката,но с футарк наистина
не откривам.Ако греша,поправете ме:)).

Няма да пиша повече от това, което си казахме извън форума. Просто прочети хронологията по-горе и свържи нещата като 2+2. Грешиш, но смятам че вече няма нужда да те поправям....

FireSun's Viking написа: За да невидиш разликите - визуални между двете азбуки трябва или да си мнго сляп или много тъп!

Така, явно не само ти си тъпият и слепият, но и доста елементарен, тъй като до момента говорехме за прилика, не за разлика. Нито четеш написаното, нито вдяваш, нито мислиш по темата... Отговора ти е повече "да напиша нещо за да не съм като пукъл", от колкото смислен аргумент.
Нима не знаеш, че всяка система от букви наречена азбука, със сигурност ще се различава по нещо, дори минимално от друга азбука. Разлики има, има и прилики, но кой го еня като не си наясно...
Смятам темата за изчерпана. Няма какво да добавя.
Мери си приказките, не ми харесва този тон!!! Последствията ще са за теб!
Аватар
EliKarim
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Скандинавска магия - Руни

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор