Загубени в превода или W.T.F.

Хаос манияците имат достатъчно място тук да си формират спокойно сферите на Хаоса, както намерят за добре...

Модератор: Nemezius

Назад към Хаос магия

Мнениеот ChaoS » 08 Сеп 2006, 11:14

Както повечето от вас, които са чели месата на хаоса знаят, последния ред не е преведен.
Е, един ден нещоп ми стана и успях къде по логически начин, къде по чист усет, да скалъпя нещо като превод.
Ариеца също страшно ми помогна.
За тези, които са забравили кой е реда и кое какво означава в месата, ето я с превода, даден в българското издание на Liber Null & Psychonaut ((Аратрон 1998)):

OL SONUF VAROSAGAI GOHU
Аз Царувам Над Вс Казва

VOUINA VABZIR DE TEHOM QUADMONAH
Драконът Орел На Първичния Хаос

ZIR ILE IAIDA DAYES PRAF ELILA
Аз Съм Първият Най-Висшият Който Живее В Първия Ефир

ZIRDO KIAFI CAOSAGO MOSPELEH TELOCH
Аз Съм Ужасът На Земята Рогата На Смъртта

PANPIRA MALPIRGAY CAOSAGI
Изливащ Огньовете На Живота Върху Земята

ZAZAS ZAZAS NASATANADA ZAZAS
(непревеено)

Такам... Правя връзка с глагола "ЗИР", които по моя преценка в случая означава "СЪМ". Според мен "ЗАЗАС" е падежна(?) форма за притежание. Т.е. "МОЯ" или "ЗА МЕН", "НА МЕН".
А "НАСАТАНАДА" не съм сигурен защо,м но съм доста убеден, че означава нещо като "ВОЛЯ", "ЖЕЛАНИЕ", "ДЕЛО", "ИЗПЪЛНЕНИЕ".

Т.е. се получава: "МОЯ МОЯ ВОЛЯТА МОЯ" ((или "наша", тъй като месата се изпълнява най-често с/в група и този, който води ритуала говори всъщност от името на цялото))

Може да означава и глагола "СЪМ" в трето лице "БЪДЕ"
Тогава става: "ДА БЪДЕ ДА БЪДЕ ВОЛЯТА ДА БЪДЕ".

Хайде сега- напрегенте съзнанията, подсъзнанията и сетивата си и да видим какъв най-подобаващ, но и логичен, превод можем да намерим, ок?

Забележка: Знам, че има речник на ВАРВАРСКИЯ ЕЗИК, но аз нямах достъп до него, когато правих това- имах пред себе си само този текст.

Забележка ДвЕ: Още веднъж благодаря, Слънце, за това, че ми помогна да достигна дори толкова надалеч с тези си размисли.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 08 Сеп 2006, 11:23

Започва се с: OL SONUF VAROSAGAI GOHU - Аз властвам над вас казва(бог?) и се завършва с:ZAZAS ZAZAS NASATANADA ZAZAS(Да бъде моята воля както на небето, така и на земята(?)) - perfection

Превода е излишен, всичко е въпрос на вътрешно усещане. То никога не лъже.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот ChaoS » 08 Сеп 2006, 12:00

Ам... Но, Марио, то си пише кой го казва. confused2
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 08 Сеп 2006, 12:08

Драконът орел на първичният Хаос ??? Думите са нищо, разбирането е всичко :) Хаос, Бог, Абсолют, Всичкото, Нищото - просто думички, опит да се даде обяснение на Необяснимото. Дракон-орел ?? Аватар на Хаоса ?

Всеки път по време на тази инвокация си представям как се издигам на върха на огромна планина - усещам вятърът в косите си как навява спомена за сила, извън границата на възприятията. Когато се издигна на върха, усещам прилива на божествено вдъхновение и невиждана сила - изгубвам се в нея, изчезвам и се превръщам в Бог. От тази гледна точка всичко става възможно, разпростирам волята си "както на небето(магическата реалност), така и на земята(консенсусната реалност, обикновената реалност, обществената реалност)"

Това имам предвид, думите са просто носител на смисъл и идея.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот ChaoS » 10 Сеп 2006, 13:37

Да, тук си прав.
Но все пак просто ми е любопитно какво ли означава ДУМИТЕ. Идеята си я знаем.

Ето- ти казваш, че ги чувстваш. Добре.
Когато изричаш последния ред... Опиши с думи това, което чувстваш спрямо него. Какво значение, какъв смисъл носи за теб? По твоето описание ще се преведе като "ние сме, ние сме, богът сме ние". ((визирайки в случая под "ние ти и твоите различни аз-ове в реалностите))
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Назад към Хаос магия

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор