от EliKarim » 23 Юли 2007, 19:40
B-L-O-T , много си прав за написаното. Растенията, билките, отровните съставки в тях и т.н...отдавна са ми слабост.
Татулът е отровен за едни, а за други може само леко да предизвика алергични реакции и слаби халюцинации. Тоест... зависи до колко организмът ни би се справил с отровата. Едно дете може да се натрови дори само ако вдишва от аромата на растението, на цветчето. Семената са по-отровни, по-концентрирани. Естествено, това не означава че листата или стеблото не са отровни. Хубавото при татула е че някои билкари го използват за лекуване... в медицината също.
Датурин - , извлечен от татул, е алкалоид който се съдържа в "страмониум", лекарство което се приема от астматици за олекване на бронхиални спазми. татулът има подобряващ ефект и при превъзбудените и при отпадналите... Всичко зависи от физиката и чувсвителността на човека и от дозата. Билкарят, знахарят или магът преценя това с проба. поне аз бих направила това. това обаче не означава да пробваме докато някой реагира опъвайки крака на пода... С тези неща шега не бива. Дори и няколко микрограма в повече могат да доведат до фатален край. Поразява главно нервната система.
Мисля че бих препоръчала листата които водят до оправяне на сънливост...някои психични проблеми... По-слаби са изсушени и след това запарвани за чай. От това, което знам...достатъчни са едно или две малки листа за чай почти за 4 или 5 човека. Ако се прекали....признаците са изсушаване на устата, разширяване на зениците, сърцебиене, халюцинации... Кафето и солта са един вид неутрализатор.