елевзински мистерии?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Poison » 06 Окт 2007, 15:19

Някой да знае за такива мистерии? Какви са, от къде, какво е точно?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 07 Окт 2007, 16:44

Незнам да имат последователи днес, поне не и в стария си облик. В чест са на Церера.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот damnameneus » 08 Окт 2007, 05:57

Пойзън, от години вече се опитват хората да те научат да ползваш гугъл, но ти все отказваш, ок. Елевзинскитге мистерии са най-почитаните мистерии в античния свят, те са в чест на Деметра, не на Церера, както беше казала Ели, защото тези мистерии са гръцки, не римски, и освен на Деметра са в чест на Персефона или Кора. Друг персонаж в мистериите е божественият син Йакхос. Провеждали са се в Елевзина, това е в Атика, близо до Атина. Това описание на мистериите е съвсем кратко, защото на тях са посветени цели монографии и ако те вълнуват може да прочетеш някоя. Последователи на мистериите в стария им облик няма, тук Ели е права, първо защото не се знае какъв е стария облик, никоя от мистерийните традиции не е била открита на християните, което е и добре и зле, но древните са предпочели да умрат с тайните си, отколкото да ги предадат на невежите.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Poison » 24 Окт 2007, 09:24

Еми в интернет има различни неща. Пише дори че са в чест на Церес. А и мисля че и в наши дни ги има. Въобще какво се прави при тези мистерии?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 01 Ное 2007, 19:25

Ами ако потърсиш в интернет информация ще видиш, че Церес е свързан с Астрологията, с планетите и с други неща...
до колкото съм запозната, без да твърдя че съм права знам че тези мистерии са в култ на Церера(Деметра), на гръцката Изида.Първо са се чествали в Елевсис и цяла Атика, а по-късно из Италия, Британия и т.н... Продължили са доста дълго време. както ти казах нямат последователи днес. Поне не знам за такива. Та защо ти е?
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Cath » 25 Яну 2009, 22:34

тези дни попаднах на нещо, което на мен ми беше интересно да открия и съответно ме сърбят ръцете да го споделя. както знаем тези, които са били посветени са били длъжни да не огласяват мистериите, а християнските автори, които пишат за тях не са кой знае колко надежден източник. за щастие атинянските художници, които украсявали вазите, считали, че да рисуваш сцени от мистериите не е престъпване на дадения обет за мълчание. благодарение на тях, можем да надникнем (разбира се доста бегло) в самите мистерии. най-ясно (или поне според информацията, която аз намерих) това е изразено върху една ваза, която се съхранява в Ермитажът в Санкт Петербург, и която е наречена Regina Vasorum - царицата на вазите. малко посредствено, наистина...

но да се съсредоточим, върху сцената:

Изображение

тя се състои от добре подредени фигури, аранжирани симетрично около центъра, който символизира благополучния край на мита: Деметра (5) поздравяваща Кора (6) след нейното завръщане. Богиня в крайния ляв ъгъл (1) и една в крайния десен (10) представляват началото на мита: от ляво Деметра седи на "камъка на скръбта", отчаяна след своите скитания; в дясно богинята е Теа (Θέα) (както била наричана Кора в подземния свят), скръбно седяща на своето място в Хадес. От дясно на Деметра върху "камъка на скръбта" и с лице към нея Йакхос (2), богът, който води желаещите да се посветят и посветените в Елевзина; от другата страна, от ляво на Теа и с лице към нея е Евбулей (9), елевзинският бог, който я извежда от Хадес в Елевзина, обратно в прегръдките на майка й. В дясно от Якхус и респективно в ляво от Евбулей стоят Триптолем (3) и Атина ( 8 ), които заедно символизират благородната покана на Атина към всички елини да участват в този атинянски празник; между тях и централните Деметра (5) и Кора (6) са най-известните посветени Дионис (4) и Херакъл (7, държащ прасенце, за тези, които не знаят Херакъл е гръцкото име на Херкулес).

Тази сцена представлява такъв интерес за мен, а явно и за други такива побъркани, защото показва, че Мистериите, макар и базирани на мита за отвличането на Персефона, не започват със самото отвличане (защото то вече се е случило), а по-скоро в идеята за раздялата на майка и дъщеря. В началото Деметра стои на "камъка на скръбта", докато търсещите посвещение и посветените я приближават, олицетворени в тази сцена от техният бог Йакхос.

а това си е нещо! поне за мен...
:roll:

по материали, мой превод, от една мила книжка на английски - "Гръцки светилища", сборни статии от различни автори
Аватар
Cath
Модератор

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор