черен оман

Всеки, който се интересува и има познания, относно билките или знае методи за лекуване с билки - това е мястото.

Модератор: runner413

Мнениеот greyklock » 03 Яну 2008, 01:08

растението се казва черен оман или още зарастличе (не знам латинското му име). намира се почти във всички по-големи нормални аптеки, а в билковите го продават и насипно. използва се коренът му.
изпробвано е лично от мен и върху мен :) при възпаление на колянната става, придружено с оток и силни болки. също така може да се изпълзва твърде успешно при ревматични, артритни и артрозни болки, изкълчвания и др. от този род, с придружаващи болки и/или отоци.
1. вземат се корени от растението (около 1 шепа за колянна става например).
2. смилат се на прах (с кухненски робот или кафемелачка), до получаване на фино брашно.
3. кипва се вода (да заври "под ключ").
4. в порцеланова чиния (или др. съд - стаклен, няма значение) се изсипва билката и се размесва с дървена лъжица с малко от водата, до получаване на гъста (и мн. лепкава ) консистенция.
5. на ленено парче плат (може и памучно, но по-плътно - сгънато на няколко ката) се разстила така получената лапа, така че да е горе- долу равномерен пласт (около 2 см).
6. болното място се маже с нещо мазно (за да не изгори кожата) вазелин, свинска мас, аз предпочитам волтарен или др. лекарство за ставни болежки.
7. слага се лапата в/у болното място и се превързва като загряващ компрес (с вестник, найлон и ластичен бинт, като внимавате да не е мн. стегнато).
гарантирам резултата - може да се наложи да се повтори няколко пъти процедурата, до постигане на желания ефект.
Аватар
greyklock

Мнениеот runner413 » 03 Яну 2008, 09:39

Мисля че латинското име на растението е Symphytum officinale .
От него се използват корените които се събират в края на лятото и през есента.Черният оман расте почти навсякъде , най-вече по влажните места из крайречни храсталаци , както и в низините и предпланините на България.Билката се прилага успешно и при трудно заздравяващи рани , повърхностни гнойни рани и язви на стомаха.
За гаргара и при язви се прави запарка от 10 грама и 250 милилитра вода , която се изпива за един ден.
Важно е да се спомене , че билката трябва да се използва много внимателно , защото съдържа силно действащи съставки , които при предозиране могат да причинят отравяне.
I don't play your rules I make my own!
Аватар
runner413
Модератор

Мнениеот greyklock » 03 Яну 2008, 22:51

само да добавя още 1 изпитана рецепта с черен оман. това е тинктурата. изп. се за лек масаж на болните места (ставни болки най-вече) или профилактика (старо болезнено счупване, навяхвания).
1. в стъклено чисто шише се слагат нарязани на дребно корени от черен оман, без да се тъпчат.
2. шишето се пълни до горе с житна или плодова ракия.
3. ост. се на тъмно и топло място за 14 дни, без да се разклаща.
4. след това се ост. за още 4-5 дни като всеки дан се разклаща по малко.
5. прецежда се получената тинктура. и се пресипва в тъмно шишенце.
Аватар
greyklock

Назад към Билки - Лекуване

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор