Кой от вас вярва в Исус?

Място за теми, които са извън магията, флууд, спам и всичко, което Вещицата ще изхвърли в кофата си за смет...

Мнениеот Nemezius » 19 Май 2008, 07:49

Има ги египтяните, Ник- за справки- мойсеевите книги от стария завет.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот zaek » 19 Май 2008, 09:39

Смело мога да кажа, че живея по примера на Исус, вярвам в това, в което той е вярвал. Ерго - християнка съм, поне според съвременната терминология. Точно толкова съм и уикан, понеже в корените си двете религии са точно едно и също, както и. Бих се самоопределила и като дзен последовател също смело.
Реално погледнато съм си жив анималист с уклон към езичество

Малко са хората които не са кръстени като християни.За мен лично личноста Исус и това което пише в Библията нямат нищо общо.Вярата не е в книгите пписани от хора па били те и книги като Библията,Корана и тем подони "свети" книжлета.И аз като Галина практикувам Уика и смятам че двете традиции са пряко свързани една с друга.Да християнка съм дотолкова доколкото това не е в разрез с реалните ми вярвания.Всеки е свободен да вярва в каквото си пожелае и да следва традиции които са му по сърце.
И да Ник Немезиус е прав-ако проявиш любопитство погледни стария завет и там ще намериш описани всички онези неща за които казваш че ги няма.Има ги.
Аватар
zaek
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 19 Май 2008, 11:03

Абе както казва един приятел Библията е книга на лъжите. Незнам какво има общо стария завет в библията с Евреиският бог Иисус. А и най -страното за толкова хиляди години е написана в един и същ стил - затова била боговдъхновена. Това ми напомня на Шехеразада и нейните приказки - но може би те са по достоверни от Библията !!! :)

Мензиус icon_flowerface я кажи наистина къде пише за нещата където ник пише :wink:
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Abathor » 19 Май 2008, 12:09

Книга на лъжите в която има и доза истина.С теб викинг спорили сме много пъти на тема християнство ,едва ли някой ден ще стигнем до съгласие.
Все тая написаното там не го приемай в буквалния смисъл.Трябва да се опиташ да го разбереш за да узнаеш какво е.За християнството смея да твърдя че знам повече от теб,както ти имаш много повече познания и опит в други направления.
Незнам в нордизма какво казват относно гаврата с другите вярвания.Официално е забранено християнството,уика и куп още вярвания да оскверняват други вярвания и техните символи.
Послание до всички : не си правете заключения за сметка на чужди мнения.Сега е модерно да си антихрист(всъщност една голяма част от тях са против институцията църква а не срещу бога).Да застанеш срещу божество и да го хулиш е висша проява на глупост.Заинтересувайте се научете материала и си направете сметката сами.
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел

Мнениеот zaek » 19 Май 2008, 12:11

Отговарям вместо Немезиус веднага- стария завет мойсевите книги.Ако не в самата Библия има достатъчно екранизирани нейни версии препоръчвам на заинтересиваните да използват замунда и арена и там по прослувутата опция търсене ще намерят инфо колкото си щеш.
Аватар
zaek
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 19 Май 2008, 13:11

Старият завет (сборник от различни случки), какво има общо с християнският "егрегор" - освен че са го бутнали в книга под заглавие Библия и правят еквивалент на божественото тогава със сегашното християнство ?
Относно православното християнство мисляче имам малко повече опит от всички вас... ;), дори от гледна точка че вие сте били от едната страна на завесата, а аз от другата...
Ако може християнството да ви развива, добре - но мисляче догмите изградени от него във вас си личът с всеки пост.

Да хулиш божество е глупост, но да хулиш егрегор не е. А висша форма на глупост е да не си наясно със себе си и да почиташ егрегори.
Всички ритуали в църквата са взети от езически системи. Светилища са бутани и са изграждани църкви, в образа на Дяволът се преплитат различни регионални Божества. Основата на християнството е било, поставено с меч, а проповядва любов. По лъжлива религия има ли?
Да вярваш в Иисус е просто една догма на християнството и също така оспорването на 3-единствето и безпорочието на Мария...
Абе земете малко прочетете Библиятам Житията на светиите и ги сравнете с езическите системи.

Повечето от вас се нуждаят от пастир и намират това в лицето на християнството. Осъзнайте се, за да пастира не ви заведе на заколение :)))
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nemezius » 19 Май 2008, 14:29

"Затова му е дадено име Вавилон, понеже там Господ смеси езика на цялата земя, и оттам ги пръсна Господ по цялата земя."
(Битие 11:9)

"И настана глад в оная земя. И слезе Аврам в Египет, да поживее там, понеже гладът се усили в оная земя."
(Битие 12:10)

Викинг, можеш да вярваш в каквото си поискаш- изборът си е лично твой, но да се наричат вярващите в нещо друго от собствената парадигма на изказващия се в стил "глупаци" е меко казано глупаво- така са започвали всички войни, за които казваш- и кръстоносните походи, и османските войни, насилственото налагане на исляма, римските гонения преди император Константин да признае християнството и т.н. и т.н. докато се стигне до "светата" инквизиция(която всъщност е призната от църквата като грешка).

При теб грешката е(поне според мен е грешка), че приравняваш вярата и религията. НЕ са едно и също, освен ако не си религиозен фанатик.
Относно това каква част е истина от текстовете... Положението е както и при много текстове от Тантра- информацията е закодирана и без ключа- ще бъде разбрана погрешно. Именно от хора, които не са разбрали това, произлиза и разбирането на повечето хора, че Тантра е йога на секса... Да се каже това, е като да се каже, че Хата е йога на седенето с кръстосани крака.

Успех с намирането на ключа за прочитане на Библията.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот nick » 19 Май 2008, 19:23

Nemezius написа:Има ги египтяните, Ник- за справки- мойсеевите книги от стария завет.

Nemezius ти си за мен от типа хора, които обичат да спорят безмислено и да налагат на всяка цена мнението си.
ти сам се определи в последния си пост.

пак си задавам въпроса.
Къде в библията се упоменава, че са съществували шумери, акадци, прабългари. Рамзес 1 и прамидите построени преди него.
и допълнение към въпроса ми- как така дядо боже и исус са забравили, че преди са живеели динозаври, а преди тях едноклетъчни организми.
Аватар
nick
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Nemezius » 20 Май 2008, 05:58

Ник, правси за едно- обичам да споря, но само на смислени теми. Да, в библията това го няма- няма едноклетъчни, няма динозаври(макар на множесво места да са споменати "зверове" без да се определя за какви става дума). Но и библията, както повечето свещени книги, има за цел да вдъхнови, а не да бъде точна и изчерпателна. На същия принцип може да се мисли и защо не е залегнала теорията на Дарвин за еволюцията на човека; защо на иконите разпъването на кръст е чрез пробождане през дланта, когато е пределно ясно от исторически източници, че това се е правило през китките- дланите не могат да издържат тежеста на тялото... и т.н. Както вече казах, библията е част от религията Християнство и е била пренаписвана и пренаписвана според разбиранията на Църквата- институция, която не уважавам именно поради преиначаването на християнската вяра. Именно вярата е това, което е ценно за мен- има едно начало, един създател- как го наричам аз или другите не е важно- дали това е Йехова, Аллах, Брахма , Хаос... това са само имена
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот venus » 20 Май 2008, 07:31

Nemezius написа:Именно вярата е това, което е ценно за мен- има едно начало, един създател- как го наричам аз или другите не е важно- дали това е Йехова, Аллах, Брахма , Хаос... това са само имена

И аз мисля така.
Не трябва да забравяме, че абсолютната истина не е достъпна за съзнанието на човека и, живеейки днес, до нас достигат само интерпретации на факти от далечното минало. Библията е също една интерпретация - тя предоставя някакво количество информация и при това далеч не директно и буквално. Вярата в Бог и доверието в Библията са две съвсем различни неща. Библията, както и Корана и другите свещенни книги, дават само насока за начин на живот, хармонизиран с окултните закони.

Дали Исус е бил реална личност или не, няма никакво значение. По-голямата част от хората имат нужда да вярват в това, за да могат да приемат предписанията на религията - за хората, когато не разбират нещо, е по-лесно да го отдадат на Божественото, да го нарекат чудо и да го приемат. Малка част от хората зад тези предписания могат да видят и причинно-следствените връзки, да разберат нещата в дълбочина - но тези знания достигат до хората, които са готови да ги получат, а те като процентно отношение не са много.

Да вземем един прост пример - огънят. Всеки човек, без изключение, знае, че огънят е опасен и може да го изгори - и инстинктивно се пази от него. Колко от хората обаче могат да дадат определение на понятието огън (определението е свързано с разбирането за неговата природа)? Колко разбират, че горенето е процес на окисление, макар и знаейки, че за да се поддържа огъня, има нужда от кислород? На още по-фино ниво - колко от нас знаят, че при тази екзотермична реакция се раздвояват атоми, че електрони преминават във възбудено състояние, образуват се раздикали, които взаимодействат с други атоми, че се образуват междинни високоенергетични съединения и т.н. Моите знания стигат до тук и съм дълбоко убедена, че в дълбочина стоят още много други процеси, които са неизвестни на мен, но известни на друга, още по-малка група хора. А в още по-голяма дълбочина със сигурност има и процеси, които човешкото съзнание не може да асимилира.

На дядо Петко от село Долно Нанагорнище, който е посещавал училище до 4 отделение, обаче не му трябва да знае механизмите на зараждане и поддържане на огъня - той знае, че огънят е опасен и знае как да работи с него, за да осигури собствената си безопасност. И това е достатъчно.

По такъв начин приемам и Библията - тя дава информация по начин, който да бъде достъпен за голямата част от хората. Тази информация със сигурност не е директна и изчерпателна, но за повечето хора е достатъчна.
Аватар
venus
Модератор

Мнениеот Moerin_Elf » 20 Май 2008, 08:26

Много интересна тема :)
По мое наблюдение бих казала само едно-всеки си избира в какво да вярва и защо.Кое е истина и кое не,кое е правилно и кое не-само Тези отгоре го знаят.Всичките Богове на куп :)
Я кажете,какво представлява Вярата?Някакво определение някой може ли да измисли :) Вяра-да вярваш.И защо вярваш.
А иначе по отношение на това,кое е истина и кое не-тя истината е една,ама е казана по много и различни начини.Но има и друг вариант-да няма истина ;)
Всеки сам за себе си избира в какво и защо да вярва(което пак повторих...).Този бил тъп християнин,оня мюсюлманин,трети дивак.Бе вместо да се дъвчете като някакви псета (моля да ме извините за определението...) ,защо всеки не гледа себе си.Както гласи надписа над Бухенвалд-"На всеки неговото." В една религия,която и да била,всеки може да види нещо за себе си.Всеки избира тази религия,която смята,че му"приляга" най-добре и която му е близка по душа.Затова според мен е безсмислено да се "джавкате" :) защото в края на краищата,никой няма да убеди другия,че е прав :)
WYRD
Аватар
Moerin_Elf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 20 Май 2008, 08:58

В тази тема станаха само халотични догатки, невиждам как може да се продължи...

А относно я виж какво пише още в католическите "молитвеници", относно "северните варвари" и продължи да говориш ....
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот galina_dim » 20 Май 2008, 18:11

Оооо, Викинг, католицизнът е съвсем отделна ряпа... За мен това е най-лицемерната религия евър. Изобщо не може да се сравни с православното християнство по лицемерие. Католицизмът е купища деления, нямаш и понятие колко са точно.
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот The_Last_Angel » 21 Май 2008, 01:30

Вяра не е точната дума, но уважавам вярващите в него. Все пак не го познавам и нищо не мога да кажа по въпроса т.е. дали е божество или не е, но пък и не ми се вярва Дева Мария да го е заченала непорочно. Тогава може и да са го вярвали, но от чисто биологична гледна точка това е невъзможно. И след като това е една потенциална лъжа значи и всичко друго в което се вярва може да е най-малко преувеличено. Но все пак както вече казах уважавам възгледите на другите и се надявам, че вярата им е в правилна насока.
Sometimes I miss you...
Аватар
The_Last_Angel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 21 Май 2008, 06:26

Католици, православни - все се кланят на еврейски егрегори и са едно и също в началото си ...
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Abathor » 21 Май 2008, 09:46

Невиждам смисъл да обяснявам неща на хора които неискат да разберат.Ако не си отворите очите едва ли ще видите света пред вас. Но това не е мой проблем, несъм аз този който ви ограничава.
Небъркайте егрегора който множеството хора създават било то за бог ,дори за футболен отбор или телевизионно предаване с божеството.
Ако непочнете да пишете смислени неща няма да отговарям в тая тема, причината вече я обясних.
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел

Мнениеот BallFace » 18 Юни 2008, 13:57

Не знам вече в какво да вярвам :wink:
Аватар
BallFace
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот galina_dim » 18 Юни 2008, 17:51

Царството Божие вътре във вас е...
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот tanarel » 19 Юни 2008, 07:02

...тц , винаги съм се чудел на хора които говорят за неща
само на базата на предположения или на това с което колективното
човешко съзнанание им е промило мозъка до такава степен , че
и те самите неразбират , че са в такова положение , та дори и
на това което колективното несъзнаване им пуска през прохода
на подсъзнателния им ум до ограниченото им човешко съзнание
използващо едва няколко мижави проценти от реалния потенциал
на възможностите им , това винаги ми е напомняло за примера в
които една хлебарка се пъне да разбере устроиството на космическа
совалка , просто опитите и за философстване могат да се сведат
до пълни глупости .
Do what thou wilt.
Аватар
tanarel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот claux » 21 Юни 2008, 07:57

Аз не съм много запознат с библията но съм чел че всички който се занимават с астрология,окултизъм и прочие са омразни на господ.
Незнам дали ми е правилен източника (правилна библия или някоя измислена друга книга именувана по този начин) нищо немога да проумея вече след като прочетох и че Исус е бил магйосник.
Моля някой да ми обясни все пак съм абсолютно начинаещ...признавам си
По тази логика Исус трябва да е в ада(или греша)
А до колкото знам църквите са абсоютно безразлични за бога
дори и купчина камъни събрала неговите поклонници се счита за храм божий.
Извинявам се за правописни грешки и странни изрази :)
Аватар
claux

ПредишнаСледваща

Назад към Recycle Bin

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор