Вампирите - реални или мит?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот alana_lire » 22 Юни 2008, 12:00

[B]хммм,ще задам едно въпросче,за което навярно много хора ще ми се смеят - вярвате ли че вампирите наистина съществуват?????
съвсем случайно попадна на едно филмчи и после на една статия на един щатски професор по окултизъм,подкреепн и от мненията на други свои колеги от различни катедри...и сега аз ви питам дали според вас вампири съществуват ? всички знаем че във свеки мит се крие по малко истина !
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен

Мнениеот ~Talyn~ » 22 Юни 2008, 12:45

Може ли да споделиш кой е филма,кой е този професор и коя е неговата статия?
Иначе до една степен допускам,че може и да съществуват.
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел

Мнениеот BallFace » 22 Юни 2008, 13:14

Ако става въпрос за вампири като от "Бъфи, убийцата на вампири" не не вярвам ;)
Аватар
BallFace
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Black Beauty » 22 Юни 2008, 18:15

Според мен има хора, които се мислят за вампири, но те са душевно болни... Сигурно налитат да пият кръв, но дали това ги прави вампири? Истински вампир не съм срещала, но иначе харесвам всички филми, където се третира темата... Дракула, доколкото зная, наистина е съществувал и кой знае какви ги е сътворил, та и до днес му се носи славата...
The Beauty is everywhere. Just notice it.
Аватар
Black Beauty
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Kotentseto » 22 Юни 2008, 18:20

Не знам дали и преди не съм го разказвала...
Един румънец ми разказа техния мит за Дракула, уж основан на исторически факти, но не съм се интересувала допълнително.
Та Влад Дракула бил много жесток владетел към враговете си. Когато спечелел битка, одирал живи всички пленени вражески войници и ги провесвал от клоните на гората около имението си. Затова и поданиците му го смятали за кръвожаден.

На мен ми звучи логично. 8)
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lord Njarlathotep » 22 Юни 2008, 18:31

От филмите за вампири има един свестен Hellsing aнимето сериала и Овите
но ето и първото свидетелство за съществуването на вампири-самия бог Нергал
Нергал - “дракон, покрит с кръв, която пие от живите.”
Образът на Нергал като дракон, тържествуващ над смъртта на враговете си е често срещан образ в Шумерската литература. Той е бог на войната, чумата, смъртта, насилието, кръвта и Подземния свят. Всъщност става бог на Подземния свят, когато се жени за Ерешкигал, която е първоначалната богиня на Подземния свят
Основно, Нергал може да бъде описан като гневен, себичен и кръвожаден бог. Той е единствения от Шумеро-Акадските богове, който редовно е описван като пиещ кръвта на живите и който убива без да се поколебае именно заради к Подземния святръвта...
Ерешкигал
Ерешкигал – Кралицата на Подземния свят и една от най –древните богини в Шумерския пантеон. С нея е свързан следния мит: след като света бил създаден, той бил разделен между главния Бог Ану и Енки, Енлил и Ерешкигал. Братята Енки и Енлил станали владетели респективно на земята и водата, а небето било владение на Ану, така че за Ерешкигал останал само подземния свят. Тя трябвало да остане там, защото ако го напусне, Мъртвите щели да се освободят и да ‘станат повече от живите’. Самата Ерешкигал трябва да яде прах и да пие кръвза за да оцелее.(подобно вампирите)
Нинрута
Споменава се в един фрагментарен текст , но по следния начин : “ ....къпещ се в кръвта на хората, пиейки до насита и наслаждавайки се на кръвта.”

Намтар
Намтар е описан като пазач на подземния свят, който чака душите на мъртвите. Ако не го умилостивиш с подаръци, той ”поглъща” душата и живота ти, за да те изгони от свещеното пространство на подземния свят и за да се нахрани. По този начин, Намтар също има “вампирски” характеристики – той се “храни с живот” / мъртвите не са напълно мъртви докато не ги пусне да продължат пътуването в подземния свят/. Намтар е име , което идва от израза Нам-тар , който означава “този, който решава съдбата”, “съдбата” е равностойна на “смъртта”. Нам-тър повелява кой трябва да бъде допуснат в подземния свят и кой не. Тук може да се направи аналогия между т.нар “не-мъртви” и тези, на който не се позволява да влязат и са принудени да останат при живите...
Изображение
Аватар
Lord Njarlathotep
MagicGateBg Фен

Мнениеот bog4eto » 22 Юни 2008, 18:39

BallFace написа:Ако става въпрос за вампири като от "Бъфи, убийцата на вампири" не не вярвам ;)

Прав си такива няма и е нямало,но бях чела някъде,че вампири същесвтували,но не като нашите вампири в филмите,а всъщност те били на места където човек не можел тоест не стъпвал,не пиели кръв и т.н.Не помня много.Доколкото знам същестували са :wink:
Аватар
bog4eto

Мнениеот Kotentseto » 22 Юни 2008, 18:59

Добре, де... Ама защо се поставя равенство между вампир и някой, който пие кръв. Не съм много съгласна с постановката. За мен "вампирът" може да не е задържително кръвопиец. А от друга страна, задължително ли този, който пие кръв (приемам, че е болестно състояние), следва да се нарича вампир?
Питам си просто icon_flowerface
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Neter-Kua » 23 Юни 2008, 00:18

Vampires :The Occult Truth и по точно страница 75 дава отговор на въпроса. Ако тези писма са истина, то явно има група или групи от хора, които по различни причини имат нужда да пият кръв.
I will create as I speak.
Аватар
Neter-Kua
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот alana_lire » 23 Юни 2008, 11:27

митът за румънския Дракула си е чист мит - горкият Владислаус,незаслужено са му лепнали това"вампир" пред името.той човечеца се е борил с/у турците с всички сили, а на война всичко е позволено- дори и набиването на кол!!!!
предполагам че всички са чували за енергийните вампири...тях не ги имах в предвид въпреки че са си страшни( все едно че ти смучат кръвта).....
и аз съм почитателка на анимето Hellsing и най-вече на главния герой в него, Но наскоро гледах едно филмче по history tv и ми стана много интересно- разглеждаха митичните същества - дракони,бигфут..и тнт...,та един професор се изказа че е напълно възможно да има такива същества - драконът всъщност е динозавър и професорът намекна че океанските и морските дълбини са все още непознати за учените и дадоха кадри на изумителни и невиждани до сега морски създания- гигантски медузи,една много странна риба и някакви останки на нещо с огромни плавници ,дълго няколко метра и напомнящо за неси,но уловено не в Лох Нес, а в Атлантическия океан...бигфут може и да е истински, професорът не изключва възможността човекоподобен примат да броди из все още дивите гори, показаха още и Чупакабра и Дяволът от Джърси и от тук- от там се прехвърлиха и на вампирите...и професорът каза че може би ( не каза твърдо " Да,има вампири") има истина в мита за тях и не било изключено да има такъв биологичен вид ( който на 100% не води началото си от румънския войвода Влад касапина и нямат нищо общо с Дявола и Църквата).....и ето оная вечер гледам небето и погледът ми се спира на червената луна и се сетих и за послените думи на наратора на предаването :"човек никога не може да е напълно сигурен в съществуването или несъществуването на което и да е било създание от митовете и легендите,защото Майката природа всеки ден ни поднася най-различни изненади и ни напомня че е способна на всичко"!
та се сетих за вампирите - да,наистина има хора,които поради една или друга болест страдат от чувствителност към слънчевите лъчи,или се раждат с по-дълги от нормалното зъби,или пък поради недостик на нещо в тялото се нуждаят от консумиране на кръвна плазма за да живеят...,Но те не са вампирите .... та аз питам дали смятате че там,някъде в нощта, може би се разхождат истинските вампири - различни от човека,малко страшни,непознати,но все пак деца на Природата???
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен

Мнениеот FeVox » 23 Юни 2008, 13:08

Аз бях чел някъде,че Дракула наистина е пиел кръв,но я пиел понеже имал някакво заболяване на собствената си кръв.
Аватар
FeVox
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот alana_lire » 23 Юни 2008, 17:01

това че Влад пиел наистина кръв за пръв път го чувам....горкичкият ми той...Но със сигурност не е бил вампир angel12.gif аз гарантирам за него..... Та вярвате ли че има вампири??
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен

Мнениеот alana_lire » 27 Юни 2008, 11:50

хммм......а знаете ли че Дракула ни е сънародник?
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен

Мнениеот galina_dim » 28 Юни 2008, 06:16

По каква линия?
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот debika » 28 Юни 2008, 11:13

И аз знам, че е от българско потекло. Знам, че Трансилвания е била населявана от българи.
Аватар
debika
Модератор

Мнениеот alana_lire » 28 Юни 2008, 11:43

:wink: още един велик българин с който да се гордеем! жалко че румънците не го признават,въпреки че е факт,но нали и те трябва да привличат туристи :wink:
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен

Мнениеот Kotentseto » 28 Юни 2008, 17:02

Подчертавам, че не влизам в спор, защото нямам налична информация. И в този смисъл приемам за възможно вярно твърдението за българския произход. Затова само питам:

1. Кои точно източници смятаме за достоверни относно произхода на граф Влад Дракула?
2. В Трансилвания живеят и унгарци. Значи ли това, че румънците, унгарците и българите следва да си поделят "славата" по потеклото на въпросната личност?
3. Не разбрах защо да се гордеем, още повече, че днес земите от неговото владения не са в нашите граници.
А пък за признаването... Нека опитаме да прочетем един български учебник по история, един румънски и да кажем един македонски - доста интересно упражнение за мозъка е.

П.П. Отчитам това си мнение като тотален спам, защото не привнася яснота по обсъжданите въпроси. И все пак... Нека помислим, преди да си създаваме идеологеми, моля ви.

С най-искрени поздрави!
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Cath » 29 Юни 2008, 10:49

понеже някога си Трансилвания била част от България и някога си била населявана от българи не можем да съдим, че "граф Дракула" Е българин или с български произход. хайде да се сетим, примерно, за България на три морета. твърдението е абсурдно!

http://www.jpl-bg.com/UserFiles/Image/a ... n%20II.jpg

И аз се присъединявам към СпаМ мнението на Котенцето, но като стане въпрос за подобни неща просто не мога да си мълча!
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот rain » 29 Юни 2008, 15:13

alana_lire написа::wink: още един велик българин с който да се гордеем! жалко че румънците не го признават,въпреки че е факт,но нали и те трябва да привличат туристи :wink:

Да, то всички известни личности ги изкараха с български произход. Обоснови се по кое съдиш, че е бил българин.
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот alana_lire » 29 Юни 2008, 15:28

....хммм...и аз бях стъписана като ми го изръсиха...http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=149361
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен

Следваща

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор