Еднакви ли са???

Всеки, който се интересува и има познания, относно билките или знае методи за лекуване с билки - това е мястото.

Модератор: runner413

Мнениеот Murtva » 29 Юли 2008, 21:47

Прочетох доста за билките,които описвате тук,но искам да попитам нещо.Видях това - "коча билка (Spiraea ulmaria) и Коча трева – Nepeta cataria".Различни билки ли са? Ако някой може нека да поясни icon_thanks
Аватар
Murtva

Мнениеот galina_dim » 30 Юли 2008, 21:07

Коренно различни.

Картинки:

Изображение
и
Изображение
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 11 Авг 2008, 20:24

Странно, до сега смятах че това са синоними на билката Дилянка.
Като тези: Коча билка, Коча трева, Мача трева, Навалник, Котешка билка, Валериана, Делянка, Дивлянка, Развалниче, Трескав бурен, Чернокос.
:roll:
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот galina_dim » 25 Авг 2008, 12:37

Ели, от горепоказаните две нито едното не е валериана, защото латинското й име е Valeriana officinalis. Това съм го запомнила от много ранна възраст :wink: Баща ми беше биолог и аз четях неговите книги - картинките им бяха по-интересни от списания Дъга. Оттогава разпознавам някои билки, гъби - почти всички в страната, пеперуди, дървета и много спорадично - птици. Така че за валериана съм 100% сигурна. Мога да потърся картинка.
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Назад към Билки - Лекуване

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор