нещо за амоняка?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот bellastella » 22 Авг 2009, 21:34

Здравейте!
Преди време в една книга на Скот Кънингам бях прочела, че амоняка и неговите производни имат силата да унищожават напълно всяка магия, затова и употребата им трябва да се избягва.
Интересува ме някой да е срещал нещо по-конкретно за приложението на амоняка с такава цел и как именно става използването му?
Възможно ли е приет вътрешно слаб амонячен разтвор да неутрализира магия....примерно направена чрез захранване?
Поставих тези въпроси, защото и в самата книга нищо повече не беше споменато, а пък в интерес на истината това е първото и последното място, на което прочетох нещо в тази насока.
Аватар
bellastella
MagicGateBg Приятел

Мнениеот rain » 23 Авг 2009, 09:20

В т. нар. folk magic се ползва като съставка в разни рецепти. Но силно се съмнявам, че
може да премахва всяка магия (не ми е известна панацея за тези неща), или пък захранване,
което се лекува/разваля по определени начини. Кънингам е сред комерсиалните продавачи,
на които не бива да се взима насериозно всичко което пише.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот Wizard » 23 Авг 2009, 22:22

bellastella написа:Здравейте!
Преди време в една книга на Скот Кънингам бях прочела, че амоняка и неговите производни имат силата да унищожават напълно всяка магия.....

Интересно ми стана, като разбрах, че "поради това, че амоняка имал силата да унищожи ВСЯКА една магия, трябвало да се избягва"... ЗАЩО?!?
Ако следваме магията на подобията (Агрипа и Парацелз), би следвало да има някакъв ефект, ноо дори и след скениране на амоняка, ни виждам КАК би могъл да унищожи ВСЯКА една магия, ако например са използвани едни 'ПРИЯТЕЛЧЕТА' демони, които така... си миришат, като амоняк или сяра :)
Няма значение, все пак някой трябва да залъгва аудиторията си и някой да вярва на всичко прочетено в книгите или видяно във филмите...
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот bellastella » 24 Авг 2009, 12:59

Wizard написа:
bellastella написа:Здравейте!
Преди време в една книга на Скот Кънингам бях прочела, че амоняка и неговите производни имат силата да унищожават напълно всяка магия.....

Интересно ми стана, като разбрах, че "поради това, че амоняка имал силата да унищожи ВСЯКА една магия, трябвало да се избягва"... ЗАЩО?!?
Ако следваме магията на подобията (Агрипа и Парацелз), би следвало да има някакъв ефект, ноо дори и след скениране на амоняка, ни виждам КАК би могъл да унищожи ВСЯКА една магия, ако например са използвани едни 'ПРИЯТЕЛЧЕТА' демони, които така... си миришат, като амоняк или сяра :)
Няма значение, все пак някой трябва да залъгва аудиторията си и някой да вярва на всичко прочете в книгите или видяно във филмите...

Разсмя ме!
Така е, имаш право на този логически извод, до който аз се опитвам да стигна, лутайки се из миналите и настоящите неща, които съм срещала и продългжавам да срещам.
В общи линии, Кънингам акцентираше на природната магия и различните съставки, които биха могли да се използват в нея - затова поставяше условието да се внимава с амонячните съставки, ако целта е направа на някакъв вид магия от посочените като цяло. Там съвсем не се споменаваше за демони и същности, които имат съвсем друг маниер на поведение и със сигурност биха прескочили цял вагон с амоняк без да усетят.
Всъщност, да, книгата е някак си наивно звучаща на моменти - като за масовата аудитория - от първолачето на съседката до прабаба ми на приземния етаж.
Но наистина ме заинтригува употребата на амоняка в окултизма, затова и поставих този въпрос.
Не, че ще тръгна да пия амонячна вода вместо сутрешната си доза кафе, въпреки, че ми е хрумвало, но силно се съмнявам това да е универсално средство, както каза Рейн.
:)
Аватар
bellastella
MagicGateBg Приятел

Мнениеот degagement » 26 Авг 2009, 20:06

С по един пречистващ ритуал сутрин и вечер би било избегнато натравянето с амоняк.
В "Съвременна магия" на Крейг имаше едни поздрави към Слънцето, които само от инат не пропуснах - оказаха се много ценни. Това не само пречиства, но и изчиства сияйността (т.е. и разните влияния).
Пак в същата книга има разни пречистващи работи - МПРП и ПРХ, имаше нещо с пентаграм на челото, упражненията за четирите елемента в определени случаи биха били подходящи.
Едно просто заклинание от рода "пепел при пепелта, прах при прахта. от където дошло - там да се върне:.....
оф, стига толкова. варианти десетки. и то без тровене.
ама ако някой си пада леко алхимик, що пък да не пробва с гълтане на амоняк
----
сега като се замисля:
защо гълтане, защо не нещо по-вещерско като слагане под леглото, под възглавницата, с други съставки....
може да се спретне нещо гениално за отрицателно време и то пак без да се тровим
Аватар
degagement
Модератор

Мнениеот rain » 27 Авг 2009, 06:26

Ами "спретвайте си", те хората са измислили от стотици години определени методи и ритуали...
но вие ще ми импровизирате и ще създавате топлата вода. Да ви имам самонадеяността.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот degagement » 28 Авг 2009, 18:30

rain написа:Ами "спретвайте си", те хората са измислили от стотици години определени методи и ритуали...
но вие ще ми импровизирате и ще създавате топлата вода. Да ви имам самонадеяността.

Пич, къде остави забавлението в цялата работа?
Не мога да разбера защо магията трябва да е сериозна и задължително по рецепта.
Рецепти ти трябват докато се научиш да готвиш, после фъргаш книжлето и действаш, защото нямаш нужда повече от него.

Та така.
Под възглавницата не е вариант. Ще лекьосаме чаршафите.
Под леглото е по-добре. Но всъщност ми се появява образ на малък съд зад вратата. Стъклен ми е по-логично (бурканче примерно).
Има една обикновена трева, дето като деца свирехме на нея. Тя ми се струва идеална за целта, но не ми се връзва да е вътре в амоняка. По-скоро половин бурканче вода, малко амоняк и така да сложим вътре малко от тревата.

Не съм настроена поетично, така че наричането ще го оставя за когато (ако) реша да го правя .

------------------------------
А сега се и замислям, че не се усъмних и за секунда в изчистващото действие на амоняка, чудесно пасва със целта
Нещо звучащо повече като диалект.
Тея дни се вдъхнових от някои песни от "Веда Словена", не бих използвала текст от там, а изразни средства.

зад вратата - подходящо наричането да е за всичко, което минава през тази врата да се пречиства от влияния, от лошите си помисли към къщата и като цяло
(ако ще го правя за себе си, ще го променя, няма да се откажа от сексуалните си лоши помисли за нищо на света)
Аватар
degagement
Модератор

Мнениеот rain » 29 Авг 2009, 06:58

Ти нали правиш разлика между това да импровизираш в определени рамки със съответното познание
и между това да си измисляш както ти дойде? Би ли ми казала как един буркан пълен с вода, амоняк
и трева ще те спаси от една добра "направа", нека да кажем магия за болест?

Накрая уважаеми мои, ако следвате подобни съвети ще си останете само с едната гола водица и счупена
главица. И на мен ми се иска да бъде толкова лесно, но за съжаление не е. Ще ме прощавате, че трябва да
звуча грубо, но ако сте изправени пред сериозна ситуация и си играете на "аз мога всичко" ще се уверите
колко безсилни сте всъщност. Така че не мога да толерирам писането на подобни измислици.

П.П. И не мисля, че боравенето с магия може да бъде забавление, това не е играчка, а работа със
сериозни сили. Някой може и да иска да се "забавлявя" с тях, но да не се окаже после, че силите се
забавляват със самия него...
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот rianegra » 29 Авг 2009, 12:53

Чела съм тази книга и останах много впечатлена, но това за амоняка нещо ми убягва. Ще проверя как беше
Аватар
rianegra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот bellastella » 29 Авг 2009, 20:45

rain написа:Ти нали правиш разлика между това да импровизираш в определени рамки със съответното познание
и между това да си измисляш както ти дойде? Би ли ми казала как един буркан пълен с вода, амоняк
и трева ще те спаси от една добра "направа", нека да кажем магия за болест?

Накрая уважаеми мои, ако следвате подобни съвети ще си останете само с едната гола водица и счупена
главица. И на мен ми се иска да бъде толкова лесно, но за съжаление не е. Ще ме прощавате, че трябва да
звуча грубо, но ако сте изправени пред сериозна ситуация и си играете на "аз мога всичко" ще се уверите
колко безсилни сте всъщност. Така че не мога да толерирам писането на подобни измислици.

П.П. И не мисля, че боравенето с магия може да бъде забавление, това не е играчка, а работа със
сериозни сили. Някой може и да иска да се "забавлявя" с тях, но да не се окаже после, че силите се
забавляват със самия него...

Колкото и да не искам, Рейн е напълно прав. Импровизациите в тази посока са напълно безполезни, дори зад тях да има известно познание.
Веднъж вече екпериментирах да използвам амоняка с цел неутрализиране на въздействие. Нищо съществено не се получи като цяло, въпреки моите дълбоки очаквания, желания, надежди и вярвания. НИЩО!

Все пак как се използва този елемент с окултна цел? Има ли някой запознат, който може да посочи нещо конкретно?
Аватар
bellastella
MagicGateBg Приятел

Мнениеот rain » 30 Авг 2009, 07:30

Ето ти една интересна рецепта от худу с амоняк помагаща при правни и съдебни дела.

В голям съд с вода се вари китка магданоз за около 30 мин. След като изстине към него се
прибавят една лъжица амоняк и една лъжица селитра. С тази течност трябва да се измиваш
(поливаш) от главата в посока към краката и това се прави за три последователни дена по изгрев.

В тези традиции амонякът също така се използва и за вреда, като ритуали за болест и връзване
на потентността.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот bellastella » 30 Авг 2009, 20:29

rain написа:Ето ти една интересна рецепта от худу с амоняк помагаща при правни и съдебни дела.

В голям съд с вода се вари китка магданоз за около 30 мин. След като изстине към него се
прибавят една лъжица амоняк и една лъжица селитра. С тази течност трябва да се измиваш
(поливаш) от главата в посока към краката и това се прави за три последователни дена по изгрев.

В тези традиции амонякът също така се използва и за вреда, като ритуали за болест и връзване
на потентността.

Рейн, благодаря за отговора - както винаги обоснован и навременен. Но сега виждам и другата съставка , която е "СЕЛИТРА". Има ли значение каква ще е нейната разновидност /калиева, натриева, калциева, амониева, според гугъл/ или не.
Междудругото към края на годината може и да се наложи да направя ритуал, подпомагащ правни/съдебни спорове. Въпреки че имам няколко с подобна цел, едва ли ще пренебрегна този, който споделяш, защото наистина "ме грабна от раз", а това за мен е особено важно.
Тогава ще съм в състояние да коментирам и конкретен пример по темата.
Аватар
bellastella
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ultramarin » 31 Авг 2009, 06:53

Знам за два начина на прилагане на гореспоменатите вещества, и имаме дно дълбоко подозрение, че приложенията им се изчерпват именно с тези начини.

Първото приложение е това, за което говори Рейн. Тук се ползва способността на веществото да пренася енергия или да бъде символична връка към определени сили, както и едно по-специфични свойства, а именно - "готварски" качества и аромати. Тоест способността на веществото да участва в "смеси", "отвари" и други подобни. Това е начинът за който знам че се използва масово. Импровизацията е безмислена тук, ако не знаеш какви са КАЧЕСТВАТА на дадено вещество, било амоняк, било селитра, било каквото и да е, влизаш в категорията "лудо-младо си играЛО и се доиграЛО"(минало свършено). Да се открие нещо ново в тази система е принципно невъзможно, защото каквито качества са имали веществата преди 10-20 хиляди години, такива имат и днес, такива ще имат и след 10-20 хиляди години.

Вторият начин е алхимичният. Уви, тука требе некой Алхимик да ни каже какво точно следва да разбираме под термините Амоняк, Селитра и подобните им или пък как да ги използвам. Все пак в техните учения не всичко е такова каквото изглежда.

В духа на горното считам, че книгата на Кънингам, или поне част от нея, следва да се използва като информация КАКВО е възможно да се направи, но не и КАК това да се направи.
Аватар
ultramarin
Модератор

Мнениеот degagement » 13 Сеп 2009, 19:56

Да, трябва да се познават качествата, прави сте. Особено ако използваш съставки, които не си използвал. Но ако вече знаеш, че солта е солена, не ти трябва да четеш още 5 готварски книги, за да зацепиш кога да я използваш. Продължавам да твърдя, че когато се научиш веднъж да готвиш, готварските книги са ти необходими само от време на време.

Практиката с амоняка я създадох абсолютно в момент на вдъхновение и както е създадена, така и би трябвало да се изпробва. Но това е подробност. Как ще предпази от болест? Да не съм ви майка, оправяйте се. Вдъхновението да създавам практики е изключително ценно за мен и ще създавам такива. Това развива "готварските" ми умения. Не смятам мнението и практиките си за абсолютни и непогрешими.

Твърдя и че в една проста медитация за около час създаваш много по-ефективна практика, отколкото след 10 дена четене по нета (това говори личния ми практически опит, но медитирам здраво от години...). Нещата работят, ако човек знае какво да вложи и как да ги направи.

Не знам от къде тази липса на доверие в собствените сили. Дори вече готовите и работещи практики от столетия, ако не си се развивал и не си работил системно и ежедневно - ако ги направиш, пак няма да ти сработят. Някои от нас вярват само в написаното вече и забравят, че и то е създадено в момент на вдъхновение.

Не искам да споря, а да вдъхна вяра на онези, които не работят от години. Ние имаме силата и способностите да променяме реалността и това не е привилегия на "избраници". Това е зародиш във всеки един от нас. Трябва само да се развие.

Във всяка една традиция се говори за степен на развитие, когато променяш реалността без никакви рецепти, дори и собствените ти такива вече не са необходими. Волята и намерението са изчистени и гъвкави и са напълно достатъчни.

Естествено ако се започне с "рецепти" в началото, вероятността да сготвиш прилично "ястие" е много по-голяма.

Само че не мисля, че трябва да се ограничавам само с написаното. Смятам, че трябва да развивам и креативността си, не само паметта си. Ако някой е обърнал внимание, креативността помага изключително много.

Един въпрос към опровергалите ме:
Някой от вас да е искал нещо, да реши да седне и да не мръдне повече докато то не стане, дори да му отнеме дни, дори да не стане повече от там?
Мога да ви кажа, че съм го правила няколко пъти за 5 години и всеки път се е получавало. Но имах решителност да не мръдна от там ако ще и да умра от жажда и глад на мястото си.
Тук няма готови рецепти и свойства на веществата.

Може да ви липсва воля, а може никога нещо да не е било толкова ценно за вас, за да имате такава решителност. Все ми е едно. Но ако бяхте постигали нещо подобно, нямаше да ви пука за рецептите. Щяхте да ги използвате за да ви развиват, а не като единствен възможен и непогрешим канон.
Аватар
degagement
Модератор

Мнениеот rain » 14 Сеп 2009, 11:39

Зададох ти съвсем конкретен въпрос, как може да си въобразяваш, че някой може да се предпази
от едно сериозно влияние с тази измислица/импровизация, а не те помолих да ни спасяваш, че да
си ни майка. Дано правиш разлика.

Колкото до останалите приказки, никой не те спира, ако искаш създай нова книга или традиция само
със сътворени от въображението ти ритуали. Както се казва, престъпление е да се спира поривът на
таланта. Но да седнем от инат без да ядем и пием и да чакаме проблемът да се реши, понеже сме
много решителни и упорити, намирам за доста нелепо и дори инфантилно.

Срещу това, че следвате различни духовни пътища, учения и доктрини нямам нищо против. Развивайте
се както сметнете за добре, никой не ви спира. Фактите обаче са си факти. Не може да тръгнете да ми се
изправяте срещу сериозни магии или срещу някой, който си разбира от работата само с едната гола фантазия,
сляпа вяра и голямо самочувствие. Просто не става така. Опитвам се да ви го покажа на много хора тук,
без да се заяждам (макар и думите ми да са сурови), но е явно, че докато не се опарите няма да се замислите.
Затова се надявам никога да не ви се налага да се сблъскате с нещо толкова опасно.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот degagement » 13 Ное 2009, 16:18

rain написа:Зададох ти съвсем конкретен въпрос, как може да си въобразяваш, че някой може да се предпази
от едно сериозно влияние с тази измислица/импровизация, а не те помолих да ни спасяваш, че да
си ни майка. Дано правиш разлика.

Все ми е едно. За себе си мога винаги да намеря начин. Ако не става за час, ще стане за месец. Ако не с тази практика, ще стане с друга. Къде съм написала, че практиката е абсолютна и непогрешима? Дано правиш разлика ;)

rain написа:Но да седнем от инат без да ядем и пием и да чакаме проблемът да се реши, понеже сме
много решителни и упорити, намирам за доста нелепо и дори инфантилно.

Някога опитвал ли си по този начин? И аз мога да обявя цялата ти практика за инфантилна, без никога да съм опитвала твоите начини.
Ако говореше от личен опит, а не от предположения, можеше и да те взема на сериозно.
Трябва да си призная, че и аз правя тази грешка често - да отхвърлям неща, които не съм опитала. Така че: присмял се хърбел на щърбел...

rain написа:Фактите обаче са си факти. Не може да тръгнете да ми се
изправяте срещу сериозни магии или срещу някой, който си разбира от работата само с едната гола фантазия,
сляпа вяра и голямо самочувствие. Просто не става така.

Това е нещо, което всички около теб повтарят... и ти повтаряш след тях.
Ти вярваш, че фактите са факти.
Да кажем, че обикновено за защита се реагира на сила със сила. Защо? Защото е "мноо яко"? Защото онзи, който те е атакувал "трябва да си го получи"?
Само тогава имаш нужда от сериозни познания и сила, когато си решил да преодолееш цялата сила на потока, насочен срещу теб. Дори може да се наложи да използваш жокер "обади се на приятел", за да удари едно рамо.

Ами ако не отговаряш на силата със сила, т.е. не работиш срещу течението на реката? Можеш просто да се дръпнеш извън течението - спестяваш енергия. Е, злосторника ще си мисли, че е успял и ще си злорадства. И какво ти пука?
На никой ли не му хрумва да трансформира? Да се махне от пътя? Да пренасочи? Да заземи? Да сложи "на пътя" нещо поглъщащо (нещо като отваряне на гроб/черна дупка)? Потока може да бъде пренасочен и абсорбиран (от предмет/сервитор/кукла :mrgreen: - тва с куклата взе да ми навява едни злобни идейки...)?
Разбира се, много по-добре е за егото и самочувствието да отговориш на сила със сила и да преодолееш цялата сила на магията насочена срещу теб.
Но ако не си се занимавал дълго време и нямаш нужния опит, не ти е изгодно.
Тогава ако използваш разумно и интелигентно силите и знанията си, пак ще се справиш. С не толкова "сериозни" неща. Точно тогава фантазията помага.

Какво разбираш под сериозни магии?
Да довършим спора както си му е редно - с бой до кръв icon_angel
Аватар
degagement
Модератор

Мнениеот rain » 14 Ное 2009, 09:21

degagement написа:Това е нещо, което всички около теб повтарят... и ти повтаряш след тях.

Това за всеобщо съжаление е нещо, което много малко хора повтарят.

Уви... именно практическият опит показа противното на това, което западните книжки и учения
се опитват да твърдят и проповядват. Глупаво и жалко е да забравяме и отричаме традиционните
практики, а нашата страна, както знаем е с изключително богати магически традиции. Да не говоря
пък за чуждестранните такива. Ако не ги приемаш, изборът си твой и не ми влиза в работата да съдя.
Но както казват старите хора, като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша. Независимо от днешното
поколение способни хора все още има и те ще предават занаята и познанията си в тайна въпреки
ширещите се масови окултни клоунади, затова няма смисъл да продължаваме тази дискусия.

Колкото до сериозна магия, мога да ти дам много примери. В народната магия ритуали за болест
и смърт с пръст от гробове, мъртвешка вода, кост от мъртвец или животно, различни билки, живак
и ред други в съчетание с определени обредни действия, наричания и заклинания. В турско-арабската
магия, достатъчно е само име, парче дреха от обекта и познание от специалист в областта за пращането
на определени джинове (шейтани), което води до унищожаване на жертвата по един или друг начин и
независимо какви модерни енергиини чудесии биха се прилагали магията ще си действа и човекът ще си
отиде рано или късно. При това няма какво да се пренасочва, нито къде да се избяга. Това не е шега или
детска игра, а подобни неща се развалят със съответните за традицията методи. Никакви МПРП, сфери,
егрегори, сервитори, медитациии и други няма да помогнат. Съжалявам, но е така. И не защото ги отричам
или не вярвам, а просто защото нямат общо с това за което говоря. Ако беше толкова лесно всички щяха
да правят тези общодостъпни като информация техники и нямаше да има нито злосторници, нито потърпевши.
За щастие в днешното съвремие с подобни опасни случаи човек сравнително рядко би могъл да се сблъска,
така че нека да ги оставим за който може да се справи с тях. За останалите, ако могат и им е дадено да се
научат добре, ако ли не, явно не това им е призванието.

Не виждам какво повече може да се каже по този въпрос, а и се отклонихме твърде много от темата.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот degagement » 19 Ное 2009, 15:57

Мерси, накрая получих смислен отговор. icon_flowerface
Аватар
degagement
Модератор

Мнениеот Anselma » 05 Дек 2009, 00:56

bellastella написа:Преди време в една книга на Скот Кънингам бях прочела, че амоняка и неговите производни имат силата да унищожават напълно всяка магия, затова и употребата им трябва да се избягва.

Би ли цитирала точно как е написано или поне коя е книгата?
Anselma
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор