Техники за пасивна медитация

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Мнениеот ZefaS » 27 Яну 2007, 13:19

Изваждам следните техники от книгата на Никола Петров:
"Самовнушението в древността и днес"

Техника за бърза релаксация

Зaемете медитативна поза. Използвайте следната фраза:
Аз усещам тялото си...то е напърно отпуснато...усещам ръцете си...те са отпуснати...краката ми са отпуснати...колко са тежки...усещам раменете си...цялото ми тяло се отпуска...кожата на лицето ми е отпусната...клепачите ми тежат...главата ми е отпусната...целия съм отпуснат...тежък съм...ето, фсички части на тялото ми са тежки и напълно отпуснати...ще броя до 5...при 5 ще се отпусна напълно...(брои се меслено с постепенно повишаване на категоричността).
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 27 Яну 2007, 14:33

Концентрация върху дихателния процес

Първо упражнение:
[align=justify]Заемете медитативна поза. Отпуснете тялото си. Концентрирайте вниманието си дихателния процес. Стремете се да не повлияете на естествения ритъм, а само да го следвате. Използвайте следната медитативна фраза:
Аз усещам как вдишвам навътре...аз усещам как издишвам навън...аз усещам как вдишвам навътре...аз усещам как издишвам навън...
За непрактикувалите упражнениета изглежда елементарно и безмислено. То обаче представлява една от най-ефикасните дихатилни техники. При практикуването му се сблъскваме с ограничените възможности на човека да концентрира вниманието си. След определен брой дихателни цикли съзнанието спонтанно се разсейва и пристава да следи дихателния процес. През този период на разсеяност у изпълнителя нахлуват различнистанични мисли и картини. С течение на времето при редовни и продължителни тренировки периодите на разсеяност се скъсяват, а периодите на концентрираност се увеличават като следствие от повишаване устойчивостта на психичния процес. Упражнението ритмитизира дихателния процес и увеличава дълбочината му. Практикуващия започва да усеща вътрешна устойчивост и хармонизация на емоционалните реакции. Това упражнение представлява основна техника в зен-практиката.[/align]

Второ упражнение:
[align=justify]Заемете медитативна поза. Отпуснете тялото си. Концентрирайте вниманието си дихателния процес. Започнете мислено да броите: едно ( при вдишване) 2 при издишване 3 (при вдищване) 4 (при издишване) и т. н. до десет. Зопочнете отначало. Това упражнение също изглежда елементарно, но всъщност е много трудно и ефикасно. То ритмизира дихателния процес, увеличава дълбочината муи повешева устойчивостта на психичните процеси. Упражнението представлява основна техника при зен-практиката.[/align]

Трето упражнение:
[align=justify] Заемете медитативна поза. Отпуснете тялото си. Концентрирайте вниманието си дихателния процес. Започнете мислено да произнасяте (но само при вдишване) фразата:
Отпускам се...отпускам се...отпускам се...
Упражнението имааналогичен ефект като първите две, но притежава по-силно сугестивно въздействие по отношение на тялото.[/align]

Четвърто упражнение:
[align=justify]Заемете медитативна поза. Отпуснете тялото си. Концентрирайте вниманието си дихателния процес. Започнете мислено да произнасяте следната примерна фраза:
Аз съм отпуснал всички мускули на тялото си...отпуснал съм ръцете си, краката си, раменете си...всичко...усещам дишането си...аз го следя...тялото ми диша...аз го наблюдавам...колко спокойно е дишането на моето тяло...колко е леко..
Ето аз вдишвам навътре...
Ето аз издишвам навън...
Как естествено и спокойно се движат гърдите ми...(един дихателен цикъл)
Ето аз издишвам навън...
Гърдите ми са спокойни и отпуснати...(един дихателен цикъл)
Ето аз издишвам навън...
Колко топло и спокойно е тялото ми...(един дихателен цикъл)
Вдишвам навътре...
Издешвам навън...
Усещам се спокое и отпуснат...(един дихателен цикъл)
Вдишвам навътре...
Издешвам навън...
Какво приятно усещане (вдишване)
Какво приятно усещане (издишване)
Колко приятно се диша (вдишване)
Колко приятно се диша (издишване)
Усещам топлина (вдишване)
Усещам топлина (издишване)
Всичко се отпуска (вдишване)
Всичко се отпуска (издишване)
Спокойствие и тишина...
Упражнението представлява модифицирана будистка медитативна дихателна техника.[/align]

Пето упражнение:
[align=justify]Отпуснете тялото си. Напрвете 2 кратки серии диафрагмено дишане, като намалите максимално дълбочината на дихателния процес и увиличити честотата му. това дишане се изпълнява през устата, не през носа. Езикът трябва да усеща вибриращата въздушна струя. Физиологичния ефект при това упражнение е аналогичен на този от смеха. След двете сериипрактикувайте 5-10 минути йогийско дишане, след това в продължение на 5 минути дишайте свободно, като се концентрирате върху дихателния процес.[/align]

Шесто упражнение:
[align=justify]Заемете медитативна поза. Отпуснете тялото си. Оставете дихателния процес да се реализира по естествен начин. не се намесвайте в дихателния процес, а само го следете мислено. При вдишване произнасяйте мантрата плинг, а при издишане планг. Звукосъчетанието плинг-планг имитира звука ат падането на капки вода. Тази мантра има успокояващо въздействие върху дихателната и сърдечно-съдовата дейност.[/align]
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 27 Яну 2007, 14:44

Концентрация върху позата

[align=justify] Заемете удобно положение. Отпуснете тялото си. Оставете дихателния процес да се реализира по естествен начин. Затворете очите си. Концентрирайте цялото си внимание върху дясната си ръка. Концентрирайте се върху усещанията, които получавате от кожата на ръката си. Усетете пространственото положение което заема ръката ви. Сега преместете ръката си. Тя сега заема нова пространствено положение. Усетете разликата. Напрвете същото и с лявата си ръка, с двата крака, с главата.
Концентрирайте мниманието си върху позата на тялото, без да извършвате движения, но си представете че извършвате различни движения- карате ски, плувате, гмуркате се под вода, тази медитативна техника е основна част от подготовката на посветените в древните бойни изкуства, а е полезна също така и за изпълнителите на съвременните им варианти: джудо, карате, кунгфу, айкидо и др.[/align]
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 27 Яну 2007, 17:43

Мантра-медитация

Заемете медитивна позиция. Отпуснете тялото си. Зопочнете процеса джапа- непрекъснато мислено произнасяне на мантрата. Колкото и странно да изглежда, непрекъснататаконцентрация върху думата е изключително труден процес. След определен брой мислени произнасяния на мантрата съзнанието спонтанно се разсейва, думата изчезва и странична мисъл или образ заменя нейното място. След опрезелен интервал от време, през който съзнанието си почива, мантрата отново се връща и процесът джапа се възобновява. За нуждитена мантра-медитацията е целесъобразно да се използват звукосъчетания, лишени от понятен смисъл, който създава определен психичен фон. В древната практика лая йога се използват основните звуци на санскритския език, които се умекотяват със звуците- нг,анг,инг. Медитацията върху основните основните групи звуци на речта е изключително полезна. Ефектът от практикуването и е многостранен:
1. Концентрирайки се върху основните звукосъчетания на речта, които са лишени от понятиен смисъл, практикуващият повишава чуствителността си към звуците на речта. В по-късен етап на практикуването му това се отразява много благоприянто върху осъзнаването на емоционалното въздействие на основните градивни езиници на речта.
2. Като повишава чуствителността си към основните звукосъчетанията на речта, практикуващият разширява спектъра на речта, практикуващия разширява спектъра на емоционалните си реакции, свързани с езика, което може да се разглежда като своеобразно обогатяване на съзнанието.
3. Непрекънатата концентрация на съзнанието върху звукосъчетанията, лишени от понятен смисъл намалява ефекта от въздействието следите от миналата психична дейност. От тази гледна точка мантра-медитациятаоказва благоприятен релаксираш ефект.
4. Мисленото произнасяне на елементарните звукосъчетания, представляващи съставна част на речта, подобрява техниката на говора.
5. Мантра-медитациятае ефективен способ за закаляване на волята црез повишаване устойчивостта на психичните процеси.
В съответсвие с основните звукови елементи на българската реч могат да бъдат конструирани например следните мантри.
анг, банг, ванг, данг, джатг, дзанг, жанг, занг, канг, ланг, манг, канг,панг, ранг, санг, танг, фанг, ханг, цанг, чанг, щанг.
енг, бенг, венг............ченг, щенг.
инг, бинг, винг............чинг, щинг.
онг, бонг, вонг............чонг, щонг.
унг, бунг, вунг............чунг, щунг.
ънг, бънг, вънг............чънг, щънг.
Прбавянето на нг на края на мантрата се прави с цел да се получи характерна носова вибрация, за която се смята, че оказва благоприятен ефект върху изпълнителя. Съгласната н се произнася късо или дълго. Съгласната г почти не се произнася. Ако дадена мантра предизвиква нерлиятни усещания, необходимо е практикуването да се прекрати. Всяка мантра трябва да бъде практикувана самостоятелно продължетелен период от време. Не е необходимо практикуващия да използва голямброй от мантри. Достатъчно са само няколко. Мантрата може да бъде звукосъчетание, създаващо у практикуващия подходящ психичен фон.
Практикуването на мантра-медитацията с основните звукосъчетания от българската реч е полезно. Основният ефект е запълване на съзнанието с инертен обект, който го освобождава от следите на минала психична дейност.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Elly » 27 Яну 2007, 20:33

по време на упражненията за релаксация не е задължително да се заема медитативна поза , може да се използва shava-asana (позата на мъртвеца ) от йога практиките тъи като е много по удобна за да се отпусне тялото напълно , при нея се ляга по гръб , ръцете са леко в страни от тялото с длани нагоре , краката също са леко раздалечени и пръстите падат свободно настрани, и се диша бавно и дълбоко като с дъха се отпуска тялото все повече докато го усетите да лежи напълно неподвижно
listen to your heart....
Аватар
Elly
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ZefaS » 29 Яну 2007, 16:56

Медитивна поза не е затължително да е лотус, Еlly. Може също пуло лотус или по гръб, както ти отбеляза. Както си избере човек- важното е гръбнакът да е изправен.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот lostsoul » 18 Юли 2008, 21:29

ще се изкажа малко нестандартно: ZefaS, евалата баце занимаваше ми се с магия, много ме съветваха започни с медитация и като задам въпроса покажете как се медитира всеки "спича" e това ме отказваше многократно, обаче е тва е вече друго нещо.( На следващата среща на форумците задължително icon_occasion !!!! ) :)
Feels like God looks like Fool...
Аватар
lostsoul
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот sin angel » 20 Юли 2008, 19:48

Зефас имам въпросче,малко глупаво ама... за първата техника за релаксация на глас ли се казват изразите или на ум?... че нещо не ми стана много ясно
H8 ME
Аватар
sin angel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ZefaS » 28 Юли 2008, 12:14

ми на ум. трябва да си напълно съсреодоточена и дори собствения ти глас ще разконцентрира при тоя вид медитация.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Goeyn » 28 Юли 2008, 12:49

Много добра тема без излишни коментари.ZefaS моите поздравления и ще помоля модераторите да направят темата важна, за да може всички които влизат в раздела магия да и хвърлят по едно око. Информацията наистина си заслужава, най-вече за начинаещите които се питат какво е това медитация и как да медитират за да има ефект. icon_bye
Аватар
Goeyn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ekaya » 04 Сеп 2008, 08:48

Ето още едно предложение за медитация. Всъщност е доста популярно, но тук добре е описано.

Лесна Медитация
Бабаджи

Тази медитация е толкова лесна, че няма почти нищо за правене. Не трябва да се насилваш с мисли или звуци. Не трябва да визуализираш нищо конкретно. Не трябва да напяваш или да повтаряш мантра. Просто стоиш съзнаващ своята Вътрешна Вибрация. Може да са необходими няколко настройки за изясняване разпознаването на тази вибрация, но разпознавайки я, ти ще успееш. След това просто седи удобно и позволи на вибрацията да бъде там. Може да имаш мисли успоредно с вибрацията, но ако установиш, че си напълно обхванат от мислите, тихо се върни към осъзнаването на твоята Вътрешната Вибрация. Това е всичко, което правиш за 20 мин. два пъти на ден.

Вътрешната вибрация може да се прояви по много начини. Някои хора чувстват пулсация в тялото, която не е от биенето на сърцето. Други чувстват движение на тялото, като люшкане на главата или люшкане на горната част на тялото или нежно движение на раменете или на краката. Част от хората биха визуализирали макет от светлина или цветове. Общият фактор от ритъм е винаги там и ритъма ще бъде прост и лесно ще държи твоето внимание, дори заедно с твоите мисли.
Докато се почувстваш удобно с твоята Вътрешна Вибрация, ето какво да направиш.

СТЪПКА ПЪРВА: След като вземеш мерки да не бъдеш бепокоен, седни удобно със затворени очи за минута или повече.

СТЪПКА ВТОРА: За около десет минути съедини дишането си така че да няма интервал между вдишването и издишването.

СТЪПКА ТРЕТА: За около десет минути се съсредоточи върху областта на сърцето и забележи вибрация във форма на пулсация някъде в твоето тяло, която не е от биенето на сърцето, движение на тялото, видение, чувство или нещо, което чуваш. Това е твоята Вътрешна Вибрация .

СТЪПКА ЧЕТВЪРТА: Изчакай още няколко минути преди да отвориш очи след осъзнаването на твоята Вътрешна Вибрация. Ако излезеш от състоянието твърде бързо, може да се почувстваш развълнуван или раздразнен.

СТЪПКА ПЕТА: Повтаряй тази медитация всяка сутри и вечер с интервал поне от осем часа между двете.

Когато станеш близък с Вътрешната Вибрация, може да преустановиш свързаното дишане. Ти ще установиш, че след като се успокоиш твоята Вътрешна Вибрация автоматично се появява. Тогава просто стой съзнавайки я, заедно с всичко останало, което може да последва.
Lasto beth nin. Tolo dan nan galad.
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел

Мнениеот tanarel » 07 Сеп 2008, 06:14

Мда това което Зефас е постанал е много добро , ако неможете да задържите образ в съзнанието си за известно време без да нахлуват във вас мисловни образи и бръщолевенията на съзнанието ,просто се отпишете от магията . Не е много добре да се прави в легнало положение , щото може да сдадете багажа т.е да заспите :mrgreen:

Аз лично го правя в полулотос , през първите няколко месеца на упр ще ви боли цялото тяло и ще сте разсеяни , след което в определен момент докато наблюдавате дишането ще изпаднете в релаксация , истинската релаксация не е да си вдигнете краката на дивана , тя е
мускулен и ментален ефект , следващите етапи са различни медат състояния които настъпват :)
Do what thou wilt.
Аватар
tanarel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ludvig » 07 Сеп 2008, 10:00

танарел
това което си написал може да отчае някои начинаещ сега си спомням аз като почвах с либер ммм започнах именно със задържане на мисловен образ за известно време и резултата в началото бе че образа се разтваряше подскачаше и ума блуждаеше но има един термин в либерр ммм а тои е болезнена решителност започвах отново и отново по няколко пъти на ден а също и другите практики концентрация върху звук и върху предмет наи вече запалена свещ :)) искам да кажа че състоянието се достига а не е даденост за отделни хора и като прикачиш към него и постоянство вярвам всеки може да го достигне аз лично практикувам и в легнало положение тъи като епо удобно и тялото е в удобна поза но също така по добра концетрация се постига с кръстосани крака и изправен гръб успех
Аватар
ludvig
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ludvig » 07 Сеп 2008, 12:13

забравих пак дишането е от изклучителна важност трябва да се постигне ритмичност мн добър ефект се постига с 3 секунди вдишване и 3 секунди издддишване в процеса на медитация дишането несъзнателно се забавя и става мн леко достига се до състояние в което се чувства взепененост в самия мозък но впрочем това което пиша трябва да се практикува инак отстрани ще изглежда все едно че лъжа :))
Аватар
ludvig
MagicGateBg Приятел

Мнениеот [moon] » 01 Дек 2010, 13:02

Здравейте,
от скоро се опитвам да медитирам. Не използвам някаква специална техника, просто лягам или сядам с кръстосани крака и изправен гръбнак (когато съм седнала лицето ми е обърнато на запад) и се отпускам. Не се насилвам да не мисля, просто стоя спокойна и не следвам мислите си. Те идват и изчезват. Това, което обче искам да споделя е, че понякога се чувствам зле. Тежест в областта на гърдите, гадене и изстръпване на главата.Когато това ми се случи,( докато съм със затворени очи) виждам черен дим, много гъст и много черен. Разстила се изчезва и после пак се появява. Моля да ми обясните, нормални ли са тези състояния по време на медитация и дали това не ми случва, защото не правя нещата по правилния начин.
Благодаря предварително!
Better safe than sorry...
Аватар
[moon]

Назад към Самоусъвършенстване

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор