Какво се прави със старото Великденско яйце?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Nefertiti » 05 Мар 2010, 11:29

Здравейте,

на този въпрос не намирам отговор.
Разчупва ли се, а после какво се прави - изхвърля? заравя?

Благодаря предварително :)
Аватар
Nefertiti

Мнениеот valko » 06 Мар 2010, 06:40

според желанието ти и опит. можеш да заровиш в едноименна могила на някой досадник за една нощ и след това да му го подариш - при добър късмет ще му скапеш здраве за следващите няколко месеца.
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Nefertiti » 06 Мар 2010, 15:23

:) Аз нямам желание да вредя никому. Просто искам да знам какво се прави после.
Аватар
Nefertiti

Мнениеот sna1p » 08 Мар 2010, 21:59

Хвърли го в реката без да го разчупваш.
Въпрос на вкус.
Аватар
sna1p
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Nefertiti » 09 Мар 2010, 08:40

sna1p написа:Хвърли го в реката без да го разчупваш.

Благодаря за отговора.
За съжаление яйцето при подреждане се изплъзна, падна и се разчупи.
Сега какво да правя?
Аватар
Nefertiti

Мнениеот МагНаско » 15 Мар 2010, 12:44

Хубаво е да се зарови до плодно дръвче .
истината е някъде там
Аватар
МагНаско
MagicGateBg Приятел

Мнениеот valko » 15 Мар 2010, 21:34

Nefertiti написа:
sna1p написа:Хвърли го в реката без да го разчупваш.

Благодаря за отговора.
За съжаление яйцето при подреждане се изплъзна, падна и се разчупи.
Сега какво да правя?

слагаш 25 огледални защити върху себе си, поръчваш 50 киприянови молитви, след се усещаш, че се занимаваш себе си и другите с глупости, взимаш метлата, метеш и хвърляш в боклук.
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Cath » 16 Мар 2010, 12:30

Доста посредствено valko, мисля, че можем да се отнесем сериозно към въпрос, който за разлика от всички останали е на едно добро смислово ниво.

Яйцето само по себе си е древен символ, който се свързва предимно с плодородие. Каквото се отнася към яйцето, се отнася още повече за първото боядисано в червено великденско яйце. Самата идея на пазенето му е да предпазва къщата и домашните от беди и болести, да им носи късмет. В миналото се е използвало в ред магии и баяния - най-вече плодотворни и лечебни, но също така дори като средство против градушка. Черупките на това яйце са се считали за лечебни.

Nefertiti, аз също имам някакво старо яйце и също се чудя какво да правя с него. Вариантите, както предложиха някои съфорумци, са доста, но тезио двата са най-удобни - може да се пусне по течаща вода, независимо дали е счупено или не, или да се зарови било то на място, където не се тъпче или на място, от което се очаква да е плодородно. В миналото се е използвало в различни обредни практики, но сега, след като не се извършват май това са вариантите. Важното е да се наканим. Аз все не успявам. :wink:
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот Nefertiti » 19 Мар 2010, 09:31

Cath, така е - важното е да се наканиш, благодаря ти :)

Много благодаря на всички вас за съветите :)
Аватар
Nefertiti

Мнениеот uvella » 20 Мар 2010, 08:13

Първото, боядисано в червено, великденско яйце (някои го освещават в църква), се поставя пред икона в дома ви. Стои там до следващия Великдан.
В Четвъртъка, след като боядисате първото (ново) червено яйце, старото се чупи и се оглежда съдържанието му. Ако е цяло (по принцип, така трябва да е - сякаш току-що е сварено), означава, че предстоящата година ще е добра - в такъв случай, по различните места в БГ - яйцето или се дава на кокошките, да го изкълват; или се заравя на нивата, за богата реколта и умножаване на добитъка; или се заравя в мравуняк - пак за берекет. Вариантите са много, но все - свързани със "даване" на Земята - щом яйцето е "добро".
Ако яйцето е вмирисано (а то ще е такова, ако е било пукнато) или "изкуфяло" отвътре, се хвърля в река, като се нарича - водата да отнесе ....
Хармония!
Аватар
uvella
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор